Trebinje proslavilo stogodišnjicu slobode: Hvala majci Srbiji i njenim hrabrim sinovima (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje proslavilo stogodišnjicu slobode: Hvala majci Srbiji i njenim hrabrim sinovima (FOTO)

Izvor: radio trebinje | Datum:14.11.2018.

Svečanom akademijom pod nazivom „Stojte galije carske“ u Kulturnom centru sinoć je završeno dvodnevno obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Trebinja u Prvom svjetom ratu.

Gradonačalnik Trebinja Luka Petrović uručio je na svečanoj akademiji najviše priznanje grada – Počasni građanin Trebinja predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koje je u njegovo ime primio generalni sekretar predsjednika Nikola Selaković.

„Mi u Trebinju na ovaj dan moramo da iskažemo jednu etički visoko uzdignutu riječ – zahvalnosti majci Srbiji i njenim hrabrim sinovima, koji su pohitali od Soluna  i Kajmakčalana da bi nama u Hercegovini u amanet ostavili – slobodu“, poručio je u jubilarnoj besjedi povodom stogodišnjice oslobođenja gradonačelnik Petrović.

On je kazao da je pobjedonosni pohod srpske vojske izazivao poštovanje ondašnjeg slobodnog svijeta a njihova spremnost da život daju za braću, kod nas u Hercegovini – i danas izaziva ljubav i poštovanje, koje nikakva sila ne može prigušiti niti nam oteti.

I Trebinje je, dodao je Petrović, dalo dosta života u Velikom ratu, stradalnika koji su ostali po rovovima, zajedničkim grobnicama i logorima – te da je i ovaj skup kojim Trebinje svetkuje dan oslobođenja prilika da izrazimo zahvalnost svim žrtvama uzidanim u našu slobodu.

„Žrtva je ono što tim velikim događajima daje ljudsku dimenziju i trajnu vrijednost. Od  žrtve veće obeveze i obligacije nemamo“, poručio je Petrović, dodajući da „te žrtve ne traže ništa za sebe, ništa u svoj pomen i slavu, nego sve što traže – traže za nas“.

„A što se nas ovdje tiče, žrtve kojima se večeras klanjamo ne traže od nas ni suzu ni korotu – traže samo da uradimo ono što će našoj djeci otvoriti nova vrata i pokazati nove puteve“, zaključio je Petrović.

SELAKOVIĆ: NEĆEMO VAS ZABORAVITI – JER JE VAŽNO OVDJE OSTATI I OPSTATI

Ako te priznaju u Hercegovini onda te priznaju u cijelom Srpstvu, a da te ovdje priznaju – to i nije tako lako  – kazao je uz riječi zahvalnosti na visokom priznanju u ime predsjednika Srbije njegov generalni sekretar Nikola Selaković.

On je istakao da Srbija danas staje na noge, ekonomski, kulturno i prosvjetno, u svim društvenim oblastima, ali i po ugledu na spoljno-političkom planu – a tu svoju novu snagu i napredak zdušno želi da podijeli sa onima koje voli.

„Među njima Republika Srpska zauzima i uvijek će zauzimati prvo mjesto“, kazao je Selaković podsjetivši da je predsjednik Vučić u aprilu posjetio Trebinje, a povod je bila upravo bratska pomoć koja je iz Srbije stigla u Hercegovinu.

„Njegova lična poruka koju večeras želim da podijelim sa vama jeste – da je to samo početak. Da Srbija neće zaboraviti ni Trebinje, ni Bileću, ni Gacko, ni Nevesinje, ni istočnu  Hercegovinu cijelu, ni sve naše opštine u ovom dijelu Srpske – jer je važno ovdje ostati i opstati“, poručio je Selaković.

U ime Vlade Republike Srpske, stogodišnjicu slobode građanima Trebinja čestitao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Slobodan život u Republici Srpskoj, naglasio je ministar Savanović, dragocjenost je koju trebamo posebno cijeniti i čuvati, jer svaki pogled unazad na istorijske procese otkriva nam težnje centara moći, na Zapadu kreirane a na ovom se prostoru fazno provođene – da Srba zapadno od Drine više ne bude.

„Jedini uslov našeg biološkog opstanka na ovim prostorima je institucionalni okvir Republike Srpske. Svako od nas mora unutar sebe tako da doživljava Republiku Srpsku. Svako drugačije razmišljanje i politika vodi nas u jednu katastrofu koju su već doživjeli Srbi u Hrvatskoj – a to je statistička greška“, kazao je Savanović.

U kulturnoumjetničkom programu akademije učestvovali su hor „Jedinstvo“ iz Banjaluke, pod upravom Nemanje Savića, dramski umjetnici iz Beograda: Lepomir Ivković, Vico Dardić i Boško Puletić, volakni solisti Dragutin Matić i Karolina Mihajlović, trubački orkestar „Danijela“ iz Arilja, pijanisti Nevena Živković i Bobo Vučur, vokalni solista Marija Ninković i pjevačka grupa „Nagorkinje“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: