Trebinje traži rješenje za saobraćajne gužve: Istočna obilaznica potrebna radi izmještanja teretnog saobraćaja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje traži rješenje za saobraćajne gužve: Istočna obilaznica potrebna radi izmještanja teretnog saobraćaja

Izvor: srpskainfo.com | Datum:14.11.2018.

Glavne gradske saobraćajnice postale su pretjesne da prime sve automobile, pa su gužve u saobraćaju postale svakodnevnica, naročito prije i poslije radnog vremena preduzeća i ustanova.


Broj automobila u Trebinju znatno je viši nego kada su glavne gradske saobraćajnice projektovane, a gužve eskaliraju ljeti kada je u vrijeme špice saobraćaj na ivici kolapsa.

Problem saobraćajnih gužvi bio je i odborničko pitanje na posljednjoj sjednici Skupštine grada Trebinja.

U Gradskoj upravi navode da je izgradnja istočne obilaznice prioritet, a u regulaciju saobraćaja kroz Trebinje biće uključeni i stručnjaci iz Beograda.

Gradska uprava dogovorila je sa Saobraćajnim fakultetom u Beogradu da njihovi stručnjaci budu uključeni u sveobuhvatnu analizu postojeće regulacije saobraćaja. Oni bi trebalo da utvrde najbolja rješenja, kao i drugoročne mjere koje bi unaprijedile regulisanje saobraćaja – navela je Marina Herbez iz Odjeljenja za stambeno – komunalne poslove.

Ona je dodala da gradska uprava planira izradu strategije bezbjednosti saobraćaja, akcioni plan za period od pet godina, kao i glavni projekat saobraćajne signalizacije.

Stručnjaci iz Beograda će biti uključeni u izradu tih strateških dokumenta i očekujemo da će ponuditi adekvatna rješenja za saobraćajne probleme koji su evidentni – rekla je Herbezova.

U gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje navode da pojedinačna rješenja za saobraćajnice ne bi dala rezultate, već da Trebinju trebaju kompletna rješenja na duži period, sa planom realizacije koji bi se fazno provodio u narednim godinama.
Kad smo izgradnjom kružnog toga uspjeli da rastertimo saobraćaj na raskrnici na ulazu u centar grada, uz lokaciju gdje se gradi Palata pravde gužva se prelila na glavnu ulicu. To pokazuje da svako pojedinačno rješenje samo premješta problem na drugo mjesto. Smatrali smo da takva jedna ustanova kao beogradski Saobraćajni fakultet može da nam pomogne da to uradimo kako treba. Znaćemo šta treba da radimo i koliko god koštala ta rješenja radićemo ih fazno, ali ćemo dugoročno riješiti problem – navodi Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.
Dodaje da je za pitanje regulacije saobraćaja posebno važna izgradnja nove istočne obilaznice Aleksina međa – Petrina – Podgljivlje.

Prije svega izmjestili bi teretni saobraćaj iz grada, a kad bi imali takvu saobraćajnicu onda bi mogli razmišljati i o popločanju ulica u pešačkoj zoni u užem gradskom jezgru, što bi potpuno promjenilo grad. Dok se obilaznica ne uradi na to ne smijemo ni pomisliti – ističe on.

Podsjećamo da su u Trebinju u toku radovi na dijelu bivše istočne obilaznice u dužini od 500 metara, koja spaja četiri naselja. Ova dionica je, nakon prekida radova na obilaznici prije četiri godine, bila najlošija saobraćajnica u Trebinju.

Putevi grade obilaznicu
Istočnu obilaznicu trebalo bi da gradi Javno preduzeće „Putevi RS”, a most na njenoj trasi Hidroelektrane na Trebišnjici. Obaveza Grada je kompletiranje projektne dokumentacije što se privodi kraju, a na redu je ekproprijacija privatnog zemljišta na trasi obilaznice, što je, takođe, obaveza gradskog budžeta.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: