Srpska vojska prije sto godina umarširala u Nevesinje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Srpska vojska prije sto godina umarširala u Nevesinje

Izvor: radio nevesinje | Datum:20.11.2018.

Na današnji dan prije 100 godina srpska vojska pobjedonosno je umarširala u Nevesinje, označivši kraj viševjekovnog ropstva u slobodarskoj hercegovačkoj varošici.

Zbog nedostatka istorijskog materijala, o ulasku oslobodilaca u Nevesinje 20. novembra 1918. godine šira javnost je malo zna.

Najupečatljiviji opis ulaska srpske vojke daje Ljetopis nevesinjskog prote Jefta Vujovića:

„Srpska vojska, stvaralac nacionalne slave i veličine, ponosni svojitelj i obnovitelj Jugoslavije, vesnik slobode Južnih Slovena, čuvar Balkana balkanskim narodima, koju su ovi krajevi nestrpljivo čekali toliko vekova, prispjela je preko Mostara u Nevesinje uoči Aranđelovdana 7/20. novembra 1918. u 16 časova, pod komandom viteza Dragoljuba Mihajlovića, kapetana I klase. Silna sniježna mećava, koja je vitezove Bijelog Orla zavila u bijeli plašt, bila je počasna paljba prirode, koja je pritekla u pomoć narodu Nevesinja, opijenom punoćom radosti, da što dostojnije dočeka najvećeg gosta i prijatelja, što ga je ikad dočekalo srpsko Nevesinje. O kako su bili veliki i srećni dani oslobođenja i ujedinjenja! Nikad nijedna generacija srpskog Nevesinja nije doživjela puniju sreću i blaženstvo. Nikada veći i ponosniji pobjednik nije stupio na tlo Nevesinja od srpskog vojnika uoči Aranđelovdana 1918. godine... „

Projerej Jefto Vujović dalje bilježi da je na Aranđelovdan u crkvi u Nevesinju služio svetu liturgiju, a u Oficirskom paviljonu osvetio vodicu i presjekao slavski kolač prvom jugoslovenskom komandantu Nevesinja, kapetanu Dragoljubu Mihajloviću, koji je svečano tog dana proslavio svoju krsnu slavu u zajednici sa narodom Nevesinja.

„Prolaziće decenije, ali doći će jedan Aranđelovdan, kada će Nevesinje opštom narodnom slavom proslaviti uspomenu na ovaj veliki dana, dan dolaska Srpske vojske u junačko Nevesinje“, zapisao je prota Vujović.

Lazar Milanović najmlađi nosilac Karađorđeve zvezde

U dobrovoljačkom pokretu u oslobodilačkim ratovima Srbije i Crne Gore učestvovalo je 645 Nevesinjaca. Mnogi od njih dobili su najveća odlikovanja za iskazanu hrabrost i vojničke vrline.

Od preko 3.400 lica koja su dobila Karađorđevu zvezdu najmlađi je bio Lazar Milanović iz Nevesinja. Sa 19 godina je pokazao veliku hrabrost pri osvajanju Kajmakčalana 1917. godine što je ostalo zapamćeno i vrednovano uručivanjem ovog odlikovanja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: