Test hercegovačke sloge | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Test hercegovačke sloge

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:30.07.2015.

Ako ne srušimo sramotnu odluku Gradske uprave, nismo mi nikakvi Hercegovci i nemamo prava da pominjemo i da se pozivamona Dučića, Luku Vukalovića ili bilo kog hercegovačkog junaka.

ULICA

Ako smo Hercegovci u praksi, a ne samo na papiru onda moramo reagovati na sramnu odluku Komisije za imenovanje ulica i trgova u Beogradu, koja se odnosi na skraćivanje ulice Jovana Dučića.

Pitanje je časti podržati ovu inicijativu koja će ujedno poslužiti i kao dobar test hercegovačke sloge. Ako su naši zemljaci u zavičaju politički podeljeni, onda bi mi trebali svojim primerom da pokažemo da samo sloga može dati pozitivan rezultat.

Ako ne srušimo sramotnu odluku Gradske vlade, nismo mi nikakvi Hercegovci i nemamo prava da pominjemo i da se pozivamo na Dučića, Luku Vukalovića ili bilo kog hercegovačkog junaka. 

Sama ulica je prilično skrajnuta, ali suština nije samo u skraćivanju ulice Jovana Dučića,  što realno jeste ozbiljan skandal. Ne smemo izgubiti iz vida da famozna komisija do danas nije odgovorila na predloge o imenovanju ulica znamenitih Hercegovaca kao što su Luka Ćelović, Sava Vladislavić, Tešan Podrugović, Petar i Bogdan Zimonjić, Stojan Kovačević…  Nameće se pitanje da li je u pitanju tendencija?

Sramota je i da je nedavno doneta odluka o imenovanju ulice Moma Kapora zapravo trećina nekadašnje Mačvanske ulice.  Da li postoji pisac u Srba koji je toliko pisao o Beogradu i sa toliko emocija? A onda mu se isti taj Beograd odužio nekim sokačetom, verovatno je svaka ulica u Momovoj Bileći duža od one kojom ga je „častio“ Grad Beograd.

Ipak, da ne bi stvari radikalizovali nadam se iskreno da će svi Hercegovci, ne samo Trebinjci, pročitati pismo Žarka Ratkovića i dati punu podršku inicijativi Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu.

Verujem da je ovo samo jedna od brojnih pozitivnih stvari koje možemo da uradimo budemo li svi Hercegovci na delu


Trifko Ćorović


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: