Grad Trebinje nastavlja sa programom podrške: Za svako novorođenče 150 KM | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Grad Trebinje nastavlja sa programom podrške: Za svako novorođenče 150 KM

Izvor: srpskainfo.com | Datum:20.12.2018.

Trebinjska gradska uprava i u narednoj godini nastaviće programe novčane pomoći djeci i mladima, koje je započela tokom ove godine.

Gradska uprava naredne godine novčano će pomoći i novorođenčad. Za ovu namjenu biće izdvojeno od 150 do 2.400 KM, ukoliko je novorođenče četvrto ili svako naredno dijete, a roditelji su nezaposleni.

Svaka prvorođena beba u porodici od grada dobija 150 KM, a drugorođeno dijete 300 KM, dok treće dijete u porodici dobija 500 KM. Ukoliko je četvrto dijete izdvajaće se 800 KM, koliki je iznos i za svako naredno dijete.

Prema odluci Gradske uprave, ako je jedan roditelj nezaposlen ova pomoć se povećava za 1,5 put, a pomoć je tri puta veća ako oba roditelja novorođenčeta ne rade. Jedini uslov za ovu vrstu podsticaja nataliteta je da roditelji moraju stanovati dvije godine u Trebinju.

Gradska uprava nastaviće da finansira i vantjelesnu oplodnju bračnim parovima koji imaju problem sa sterilitetom.

Ove godine za besplatnu vantjelesnu oplodnju izdvojeno je 130.000 KM, a iskoristilo je 18 parova, koji više nisu mogli koristiti podsticaje države.

Mjesečnom novčanom naknadom finansiraće se bračni parovi stariji od 38 godina. Prema odluci zamjenika gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića pravo na novčane podsticaje imaju parovi gdje je jedan od supružnika stariji od 38 godina, koji su državljani RS, prvi put zasnivaju brak i živjeli su bar godinu dana na teritoriji Trebinja.

Ukoliko oba partnera imaju preko 38 godina, podsticaje dobija samo jedan. Naknada će se isplaćivati 18 mjeseci, a kreće se od 200 do 650 KM mjesečno.

Najveći iznos dobiće bračni par gdje su oba partnera nezaposlena, 350 KM dobija par koji ukupno nema više od 800 KM mjesečnih primanja, a najmanji iznos namjenjen je parovima kojima je mjesečni kućni budžet preko 800 KM.

Oni koji dobiju novčane podsticaje svakih šest mjeseci moraju dostaviti dokaz gradskom Odjeljenju za društvene djelatnosti da su u braku, a ukoliko prekinu bračnu zajednicu nemaju pravo na dalju naknadu.

U Trebinju je ove godine sklopljeno oko 220 brakova, dok je prošle godine pomoć iskoristilo oko 20 bračnih parova.

Upisano 370 djece

U knjige rođenih do polovine decembra upisano je 370 dece, prošle godine u trebinjskom porodilištu rođene su 344 bebe.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: