Šta se podrazumijeva pod obaveznom zimskom opremom? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Šta se podrazumijeva pod obaveznom zimskom opremom?

Izvor: radio trebinje | Datum:24.12.2018.

Pripadnici Policijske uprave Trebinje od danas provode akciju pojačanog kontrolisanja učesnika u saobraćaju sa akcentom na tehničku ispravnost motornih vozila javnog prevoza – autobusa, kombi vozila i minibusa.

Tihomir Ivković, inspektor za bezbjednost saobraćaja u Policijskoj upravi Trebinje, ističe da svake godine nakon 15. decembra i niza preventivnih akcija, koje sprovode sa Auto-moto društvom, pojačano kontrolišu i ispravnost motornih vozila koja se koriste za javni prevoz.

Kako je dosadašnja praksa pokazala, ova motorna vozila koja saobraćaju na području istočne Hercegovine su uglavnom ispravna.

Linijski prevoznici, koji voze putnike na dalje destinacije imaju, uglavnom, tehnički ispravna vozila i posjeduju svu odgovarajuću opremu, a isti je slučaj i sa vozilima koja prevoze školsku djecu. Imamo manjih nepravilnosti kod nekih lokalnih prevoznika“, kaže Ivković.

Posebno upozoravaju vozače o obaveznom posjedovanju i upotrebi zimske opreme od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine.

Zimska oprema obavezna – i gdje zime nema

Naši vozači olako shvataju upozorenja da je veoma važno pripremiti vozilo za zimske uslove i imati svu neophodnu zimsku opremu. Da li je to zbog toga što živimo na ovom mediteranskom području, imamo specifične klimatske uslove, pa ljudi misle da im zimska oprema nije neophodna!? Međutim, zakon je tu izričit – oprema je neophodna za sve učesnike u saobraćaju u naznačenom vremenskom periodu“, navodi Ivković.

On pojašnjava koja je oprema neophodna za vožnju u zimskim uslovima.

Za putnička motorna vozila i ostala vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od osam sjedišta – neophodni su zimski pneumatici na sva četiri točka sa dubinom gazećeg sloja od namanje četiri milimetra. Za njih nije neophodno da posjeduju lance, mada ih je dobro imati za ekstremne situacije. Gume sa ljetnjim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno četiri minimetra mogu da se koriste, ali tada su obavezni i odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova“, kaže Ivković.

On pojašnjava i koju opremu za zimske uslove moraju imati vozila čija dozvoljena masa prelazi 3. 500 kg.

Zimska oprema koja je neophodna za teretna vozila i autobuse su zimski pneumatici na pogonskim točkovima, sa dubinom gazećeg sloja od najmanje četiri milimetra. Neophodni su i lanci za snijeg i priručni alat – lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg. Kod ovih vozila se mogu koristiti gume sa ljetnjim profilima, s tim što u tim situacijama je dubina gazećeg sloja 4 milimetra, i moraju da imaju lance koje obavezno moraju stavljati u područjima gdje su zimski uslovi vožnje, kao i svu dodatnu opremu“, ističe Ivković.

Pod zimskim uslovima vožnje podrazumijeva se kada vozači moraju da voze po utabanom snijegu ili zaleđenom kolovozu.

Propisana kazna za neposjedovanje zimske opreme je 40 maraka za vozače, a za pravna lica  ili fizička koja samostalno obavljaju djelatnost 500 maraka.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: