Sedam decenija pohode planinske visove | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sedam decenija pohode planinske visove

Izvor: Glas Srpske | Datum:30.12.2018.

Pokoreni svjetski i evropski planinski vrhovi, pješačenje po šumskim stazama, proplancima, visovima, druženje, stvaranje, strast i ljubav prema prirodi, gradnja planinarskih domova, osvojene brojne nagrade i priznanja, ali i društveno odgovorni, humanitarni i kulturni rad, stali su u dnevnik Planinarskog društva “Zelengora” iz Foče koje je proslavilo 70 godina postojanja i rada.

Foča - Pokoreni svjetski i evropski planinski vrhovi, pješačenje po šumskim stazama, proplancima, visovima, druženje, stvaranje, strast i ljubav prema prirodi, gradnja planinarskih domova, osvojene brojne nagrade i priznanja, ali i društveno odgovorni, humanitarni i kulturni rad, stali su u dnevnik Planinarskog društva “Zelengora” iz Foče koje je proslavilo 70 godina postojanja i rada.

Jedno od najstarijih planinarskih društava u BiH, kao i njegovi članovi već sedam decenija dišu punim plućima i šire priču o očuvanju životne sredine. Od samog osnivanja 1948. godine vladalo je veliko interesovanje za članstvo, pa su tako za kratko vrijeme brojali na stotine članova.

Pravi bum desio se sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada se broj članova popeo na 700. Približavanjem planinarstva što većem broju sugrađana uspijevali su da šire svijest o zdravijem načinu života.

Kroz ovo društvo prošlo je nekoliko hiljada aktivnih članova koji su vještinu planinarenja sticali godinama i tako postajali vrhunski planinari, instruktori, osposobljeni za djelovanje u prirodi i čitanje njene ćudi. Među njima se posebno istakao Kamenko Gerenčić (84), koji je danas najstariji planinar u Foči. Prisjeća se osnivačke skupštine društva održane prije sedam decenija, ali i prvog uspona na najviši vrh BiH Maglić, sada već davne 1949. godine.

- Lijep je to posao bio, mi smo bili dobri drugovi, počeli smo i, evo, opstali u tome. Po osnivanju smo imali 50 članova, a kasnije je taj broj rastao vrtoglavo. Družili smo se, osvajali vrhove, širili godinama ljubav i njegovali zdrav način življenja. Mladima bih rekao da se posvete što više planinarenju, to je najljepši dio života - priča Gerenčić.

Slavni pisac Gete govorio je da je priroda jedina knjiga koja na svim listovima nudi mnogo sadržaja. Upravo knjigu o prirodi, njenim ljepotama, o visovima, brdima, o onima na brdu i ispod brda, mogao bi da napiše i istaknuti član “Zelengore” Nebojša Lečić.

- Porastao sam ispod fočanskih brda, svaki dan bio tu kad se pravio stari dom na Zabrani, ali i novi. Živio sam za ovo društvo. Teško je ispričati sve što je stalo u protekle decenije, ali bih svima rekao da, ako ne umiju da planinare, onda bar pješače prirodom. Kada smo ranije organizovali tradicionalni uspon na Maglić, više je bilo učesnika iz inostranstva nego nas domaćih. To bi trebalo vratiti - smatra Lečić.

Među sjajnim planinarima nekad i danas mnogo je pripadnica nježnijeg pola. Fočanka Duška Gavrilović jedna je od njih.

- Nismo se štedjeli da društvu damo sve što smo mogli, a sebe do kraja. Posvećivali smo se mladim ljudima, a preponosna sam i do suza ganuta kada vidim i danas brojne mlade članove, to je meni nagrada, meni drugo priznanje i ne treba - zadovoljna je Gavrilovićeva.

Povodom značajnog jubileja održana je i svečana sjednica PD “Zelengora” na kojoj su, osim dodjele nagrada i priznanja zaslužnim članovima, pojedincima, institucijama i ustanovama, dodijeljene i članske knjižice za dvadeset fočanskih osnovaca.

- Planinarenje i pješačenje mogu da opišem samo sa dvije riječi, ljepota i čist vazduh. To iskustvo se ne može zaboraviti - priča mladi Lazar Jojić.

“Zelengora” danas broji 80 aktivnih članova. Godine se u ovom hobiju, kako kaže Karlo Šimović, predsjednik Društva, ne mogu izbrojati.

- Prepoznatljivi smo po našim najmasovnijim akcijama “Vidovdanski uspon na Maglić”, “Jezera Zelengore”, po učešću u planinarskim akcijama širom Evrope, od Alpa u Austriji i Sloveniji, preko Tatra u Slovačkoj i Rile u Bugarskoj do Kajmakčalana u Makedoniji i Olimpa u Grčkoj. Po našim preminulim članovima nazvane su dvije velike akcije, to su Mika Savić Piri i Arsenije Arsenić, tako da se naša planinarska staza nikada ne sužava, ona traje, širi se i trajaće - ponosan je Šimović.

Priznanja
Brojna priznanja koja su za sedam decenija osvojili fočanski planinari najbolje govore koliko su bili i jesu priznati širom BiH, Evrope i svijeta. Zlatne i srebrne značke krase njihove vitrine svjedočeći da im je cilj bio i ostao samo jedan: voljeti prirodu i tu ljubav prenositi na bližnje svoje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: