Crna Gora- Uskoro istopolni brakovi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Crna Gora- Uskoro istopolni brakovi

Izvor: Večernje novosti | Datum:30.12.2018.

Vlada Crne Gore odlučila je da legalizuje gej zajednice po ugledu na neke evropske zemlje. Nova srpska demokratija protivi se namjeri vlasti da ozakoni istopolne brakove.

Gej osobe u Crnoj Gori na korak su od čina stupanja u bračnu zajednicu, po ugledu na Dansku, Holandiju i Francusku i još neke evropske zemlje.

Vlada Duška Markovića je utvrdila prijedlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola, a novi propis biće u primjeni za godinu dana, koliko je potrebno da se donesu podzakonski akti, registri i druga dokumentacija koja je neophodna da bi se zakon primjenjivao. Na putu ka EU, Crna Gora usvaja ovaj zakon na kome radi već više od dvije godine.

Blanka Radošević Marović, šefica Direktorata za unapređenje ljudskih i manjinskih prava, kaže da se većina zakona odnosi na niz prava i obaveza koje se podrazumijevaju za heteroseksualne parove. Zakonom je regulisano pravo na posebnu i zajedničku imovinu parova, kao i pitanja međusobnog nasljeđivanja.

- Predloženim zakonom nije omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje djece. Postoji samo jedan oblik izdržavanja djeteta, i to ukoliko drugi partner nije živ ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje djeteta - kaže ona.

Partnerstvo osoba istog pola zaključuje se pred matičarem. Partneri mogu da zadrže svoje prezime ili da kao zajedničko uzmu prezime jednog od njih. U slučaju da dođe do "razvoda", uslovi su isti sa onima u Porodičnom zakonu.

Liberalna partija, kao dio vladajuće većine, prva je pokazala spremnost da pomogne u izradi ovog zakona. Sa druge strane, predstavnici Nove srpske demokratije od starta se protive namjerama vlasti da ozakoni istopolne brakove jer smatraju da se takvim "sramnim činom udara šamar građanima i istinskim vrijednostima Crne Gore".

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pisao je ministru za ljudska i manjinska prava Mehmedu Zenki kao i premijeru Markoviću, upozoravajući da je najavljeni zakon o tzv. građanskom partnerstvu veliki korak u pravcu razaranja porodice.

- On neće biti dobar ni za koga, pa ni za one za koje se on donosi - naveo je vladika.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: