Udruženje BEBE Trebinje: STOTA BEBA U OVOJ GODINI | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Udruženje BEBE Trebinje: STOTA BEBA U OVOJ GODINI

Izvor: Radio Trebinje | Datum:02.01.2019.

U svom devetogodišnjem radu, Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ Trebinje procesom vantjelesne oplodnje „dobilo“ je 95 beba. U prošloj godini rođeno je devet beba, a u novoj očekuju još pet.

Stota beba je za ovo udruženje veliki uspjeh.

Snežana Misita, predsjednik „Beba“, kaže da je to rezultat na kome im mogu pozavidjeti i veće sredine.

U velikim gradovim, klinikama, rađa se i po hiljadu beba, a nama je ova stota kao da je hiljadita. Ove godine punimo deveti rođendan, imamo 191 porodicu iz Istočne Hercegovine u članstvu i 95 beba ili, ako hoćete, četiri razreda od porodica koje su se susrele sa problemom steriliteta. To je za svaku pohvalu i mnogo sam srećna“, ponosno ističe Misita za Radio Trebinje.

Ona navodi da na ovom nimalo lakom putu mnogo znači podrška lokalne zajednice i republičkih vlasti.

Izborili smo se da imamo tri besplatne vantjelesne oplodnje, i na tome mnogo hvala republičkim vlastima, a mnogo nam znači što Grad Trebinje pomaže sve parove koji moraju da idu i na četvrtu vantjelesnu oplodnju. Do sada smo imali 18 parova koje su stimulativnim sredstvima pomogle gradske vlasti. Ono što nas posebno raduje jeste da ni jedan zahtjev za vantjelesnu oplodnju nije odbijen. Svi koji su se prijavili, ušli u proceduru dobili su sredstva. Zaista, sam na tome zahvalna, jer svaki par zaslužuje da im se pruži mogućnost da postanu roditelji“, podvlači Misita.

Podrška je utoliko veća što je proces vantjelesne oplodnje veoma skup, kreće se od 5.500 do 15.000 maraka, u zavisnosti od problema koji parovi imaju.

Svim ovim porodicama je vraćena nada i želja za životom, kada im je data mogućnost i za besplatnu vantjelesnu oplodnju o trošku Grada“, kaže Snežana Misita.

Dodaje da se danas svijest ljudi i parova koji se bore sa sterilitetom mnogo promijenila.

Prije devet godina je bilo, zaista, teško. Postojao je taj sram i stid govoriti o tom problemu. Nije više tako, mada još ima onih koji o svom problemu žele da razgovaraju samo u ‘četiri oka’. Nadam se da će se i to prevazići jer je najbitniji krajnji rezultat, a ne šta vam okruženje kaže“, ističe predsjedica „Beba“ za Radio Trebinje.

Ona je najavila da će u novoj godini dosta raditi, oganizovaće stručne seminare i konsultacije sa eminentnim ljekarima koji će govoriti o cijelom procesu vantjelesne oplodnje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: