Trebinje: Mladi bračni parovi NA KORAK DO STANA | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: Mladi bračni parovi NA KORAK DO STANA

Izvor: Radio Trebinje | Datum:02.01.2019.

U okviru programa subvencionisane stanogradnje za mlade bračne parove, Gradska uprava objavila je javni oglas za prodaju građevinske parcele u svojini Grada Trebinja i izbor investitora za izgradnju stambene zgrade za mlade bračne parove.

Prodaja zemljišta sa odabirom izvođača radova planirana je putem usmenog javnog nadmetanja – licitacije, koja će biti održana 4. februara, u Gradskoj upravi.

Javni oglasom je precizirano da početna prodajna cijena građevinskog zemljišta iznosi 150 KM po kvadratnom metru, pri čemu investitor ne može ponuditi cijenu stana veću od 1.250 KM sa PDV-om po kvadratu.

Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, za Radio Trebinje ranije je pojasnio da će izborom građevinskog preduzimača biti zaokružene sve procedure programa Gradske uprave osmišljenog da omogući našim sugrađanima koji tek zasnivaju porodicu krov nad glavom pod znatno povoljnijim uslovima.

Najprije smo javnim pozivom odabrali banku koja će mladim bračnim parovima obezbijediti povoljne kredite, uspjeli smo da napravimo i listu lica zainteresovanih za kupovinu ovih stanova i sada nam je ostao posljednji javni poziv – za izvođača  radova koji će napraviti zgradu i zaključiti ugovore o prodaji stanova ovim licima. Licitacijom će biti prodato zemljište onom investitoru koji ponudi najveću cijenu za zemljište, a istovremeno i najpovoljniju cijenu kvadrata stana,  koja pritom ne smije prelaziti oglasom utvrđeni iznos“, kazao je Rikalo podsjećajući da Grad Trebinje po zakonu nema pravo da pokloni zemljište niti da bilo koga oslobađa troškova od rente i uređenja građevinskog zemljišta.

I pored toga, svi uključeni u ovaj program, napomenuo je Rikalo, biće na dobitku – mladi bračni parovi, koji su praktično investitori u projektu, dobiće stan po znatno povoljnijoj cijeni od tržišne, dok je interes izvođača radova u poslovanju bez rizika – jer je prodaja svakog stana zagarantovana.

Grad Trebinje prethodno je proveo proceduru odabira banke za plasiranje kreditne linije za mlade bračne parove sa područja grada Trebinja, gdje je Komercijalna banka ad Banjaluka ponudila najpovoljnije uslove za plasman kredita.

Provedena je i procedura po Javnom pozivu za podnošenje zahtjeva za kupovinu stana u zgradi za mlade bračne parove starosti do 38 godina.

Data je prilika mladim bračnim parovima starosti do 38 godina, te se prilikom bodovanja vodilo računa o broju članova domaćinstva, koje uključuje bračne supružnike i njihovu djecu, kao i pripadnost boračkoj populaciji, dakle – djeca poginulih boraca, umrlih boraca, ratnih vojnih invalida“, precizirala je za Radio Trebinje Željka Ružić iz Odsjeka za imovinsko-pravne poslove u Gradskoj upravi.

Zgrada za mlade bračne parove locirana je u užem gradskom jezgru, u prvoj zoni gradskog građevinskog zemljišta, u blizini buduće zgrade Palate pravde i Policijske uprave Trebinje.

Objekat će biti stambeno-poslovni, sa prizemljem i pet spratova, sa ukupno 40 stambenih jedinica – 15 jednosobnih stanova, od 44 kvadratna metra, i 25 dvosobnih, od 62 metra kvadratna.

Na lokalitetu gdje će uskoro početi izgradnja planirana je saobraćajnica – Nova ulica sa kompletnom infrastrukturom, te su značajna sredstva u budžetu Grada Trebinja izdvojena za izgradnju saobraćajnice koja predstavlja spoj ulice Vuka Karadžića, Stepe Stepanovića i magistralnog puta Trebinje – Ljubinje.

Procijenjena vrijednost projekta izgradnje zgrade za mlade bračne parove je oko 2 miliona 70 hiljada KM, bez PDV-a.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: