Tamindžija: Najljepši poklon za božićne praznike | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Tamindžija: Najljepši poklon za božićne praznike

Izvor: top portal | Datum:04.01.2019.

U domovima Nevesinjca ovih dana sa slavina je konačno potekla pitka voda koja se u ovom gradu čekala decenijama.

Iz nevesinjskog Vodovoda su potvrdili da je voda  iz novog vodovodnog sistema sa izvorišta “Udbina“ u  distributivnoj mreži, te da je preostalo još samo da se urade završne mikrobiološke i fizičko-hemijske analize vode.

Najzaslužniji  čovjek za izgradnju ovog istorijskog projekta, narodni poslanik iz Nevesinja  i  izvršni direktor Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) Ilija Tamindžija kaže da je srećan i ponosan što su Nevesinjci dobili najljepši dar za božićne praznike.

On podsjeća da su Hidroelekrane na Trebišnjici (HET) i Hidroelektrana (HE) “Dabar“ u potpunosti finansirali izgradnju novog vodovoda za Nevesinje u iznosu od oko osam miliona maraka.

Tamindžija ističe da je HET bio odlučan da riješi problem vodosnabđevanja u Nevesinju, jer je to prekretnica za razvoj opštine. “Konačno je došao kraj problemima s vodom. Sada su stvoreni i preduslovi za normalno funkcionisanje grada. Bilo je puno skeptika, nije bilo lako, ali smo još jednom dokazali da ništa nije nemoguće kada se radi na pravi način, srcem i timski“, ističe Tamindžija.

Podsjetimo da je HET  za potrebe HE “Dabar“, koja se gradi nadomak Nevesinja u sklopu projekta “Gornji horizonti“, napravio dio vodovoda. Pošto je Nevesinje godinama imalo ogromne probleme sa vodosnabdijevanjem, voda je često nestajala, a kada je bilo nije bila za piće, u HET-u je donesena  odluka da se isfinansira i ostatak vodovodne mreže do Nevesinja kako bi se riješio veliki višedecenijski problem s vodom. Vlada Republike Srpske dala je zeleno svjetlo HET-u i HE „Dabar“ da ulože osam miliona KM u ovaj projekat.

Da bi voda s izvorišta “Udbina“ došla do Nevesinja izgrađeno je 30 kilometara vodovodne mreže, dva bazena i pumpna stanica u Žiljevu koja je u rad puštena u septembru prošle godine.

Tamindžija napominje da je novi vodovod još jedan dokaz da je izgradnja sistema “Gornji horizonti“ od ogromnog značaja i da će biti zamajac razvoja za cijelu Hercegovinu.

On naglašava da HET trenutno u trebinjski vodovod i sistem navodnjavanja ulaže po tri miliona maraka, a planirana je investicija od oko dva miliona za modernizaciju vodozahvata bilećkog vodovoda.

“HET još jednom pokazuje da brine o cijeloj Hercegovini i opštem interesu, jer se samo u sisteme vodovoda i navodnjavanja u hercegovačkim opštinama ulaže oko 15 miliona maraka. Ovo su projekti koji za Hercegovinu život znače“,  kaže Tamidžija i napominje da će HET i dalje raditi i podržavati strateške projekte u Hercegovini.

Opština Nevesinje sa Vladom Republike Srpske i Evropskom investicionom bankom istovremeno gradi prečistač na jezeru Alagovac, sa kojeg se Nevesinje do sada napajalo vodom. Ta investicija je vrijedna 1.180.000 evra. Plan je da se projekat završi iduće godine, tako da bi Nevesinje trebalo imati snabdijevanje vodom iz dva pravca.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: