Vladika Dimitrije služio liturgiju u Mostaru: Budimo otvoreni i pristupačni jedni drugima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vladika Dimitrije služio liturgiju u Mostaru: Budimo otvoreni i pristupačni jedni drugima

Izvor: top portal | Datum:06.01.2019.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je danas na Badnji dan, svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj crkvi u Mostaru i u besjedi pozvao vjernike da budu iskreni i pristupačni jedni drugima.

Vladika Dimitrije u besjedi je rekao da su sva naša rođenja dobila vječnu smisao i vrijednost prije 2000 godina kada se Hristos rodio u Vitlejemu. “Gospod je time što se rodio kao čovjek pokazao za kakve je veličine stvorena ljudska priroda. Ništa ne bi moglo da premosti taj jaz između Boga i čovjeka da Hristos nije došao na zemlju, zauvijek bi ostalo razdvojeno božanstvo i čovječanstvo, a u Hristu su oni vječno sjedinjeni“, rekao je vladika Dimitrije.

On je naglasio da je Hristos time što je potpuni savršeni Bog imao silu da nas spase, a time što je potpuni cjelosni čovjek uzeo je na sebe sve ljudsko osim grijeha i sve ljudsko je osvetio i spasio.

Dodao je da danas proslavljamo i svete oce Hristove po tijelu, te da su u dugom Hristovom rodoslovu neki bili grešnici. “Neki nisu ni pripadali jevrejskom plemenu, izabranom narodu i to su jevanđelisti namjerno zapisali i ostavili nam predanje, jer poslije Hrista nije spasenje određeno samo etničkom pripadnošću. U Starom zavjetu izabrani narod je samo jevrejski, a u Novom izabrani su svi koji vjeruju u Hrista. Nevjernost ljudi u rodoslovu Hristovom pokazuje da etnički princip nije više važan i usko shvaćen, jer ono što ih je odlikovalo je bilo da su otvoreni za Boga. Pristupačni za Boga i svog bližnjeg, veliki u smirenju i iskrenosti. Takvi treba i mi da budemo“, naglasio je vladika Dimitrije.

Istakao je da našu vjeru obnavlja pokajanje. “Ono što obnavlja naše međusobne odnose je međusobno praštanje, međusobna otvorenost, pristupačnost, da budemo iskreni. To nas uči pristupačnost Hristova. I mi treba da budemo otvoreni jedni prema drugima, ne moramo da budemo sentimentali, jer ljubav nekad znači i iskreno reći šta imaš na srcu, onda se to blagodaću Božijom razriješi, i mi ojačamo naše odnose čak iako ima nešto između nas“, poručio je vladika zahumsko-hercegovački.

Napomenuo je da danas proslavljamo i naše oce, oce naših prirodnih porodica. “U svjetlu rođenja Hristovog mi naše prirodne porodice osmišljavamo rođenjem Gospoda. Naša prirodna porodica je tako ustrojena da se kao mali potok pripoji velikoj rijeci života – Crkvi Božijoj i da u Crkvi budemo vječna braća i sestre. Zato se i vezujemo svezama ljubavi međusobno. Kada smo međusobno svezani u ljubavi onda možemo i da se prinesemo Bogu i onda će nas Bog prepoznati po ljubavi“, naglasio je vladika Dimitrije.

Vladika će večeras prisustvovati večernjim službama i nalaganju badnjaka u Nevesinju, Gacku i Bileći.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: