Требиње обасјано свјетлошћу бадњака | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Требиње обасјано свјетлошћу бадњака

Извор: Радио Требиње | Фото: Жељко Милетић | Датум:06.01.2019.

Вечерњим богослужењима, налагањем бадњака и народним весељем широм Требиња и Херцеговине вечерас је прослављено Бадње вече, уочи најрадоснијег хришћанског празника – Божића.

По традицији у Требињу је најсвечаније било на Тргу слободе, гдје је након празничног вечерњег у саборном храму Светог Преображења Господњег налаган бадњак, уз пригодан културноумјетнички програм и празничне поруке представника Града и црквене општине.

Честитајући празник, старјешина требињског саборног храма Младен Жуловић поручио је вјерницима окупљеним око „пламена витлејемске пећине“ да у овој празничној вечери славимо Бога који је ради нашег спасења изашао из свог божанског постојања, дошао међу нас и постао човјек.

„А постао је човјек да би нас учинио да будемо као и Он – свети, да будемо богови по благодати његовој. Попут ове ватре која нас грије у овој хладној ноћи, тако се молимо Богу Творцу да угрије наша срца, да излије свој благослов и благодат на наше породице, у наше домове и на све нас“, поручио је отац Младен.

Kао што на мир међу људима позива и пјесма пастира у ноћи рађања Богомладенца – тако и ми, поручио је отац Младен, морамо да чинимо колико је до нас – да буде мир међу нама.

„То најприје желим да поручим онима који воде овај народ, политичарима који су позиција и опозиција, да држе до мира колико је у њиховој моћи, да не буде више онога што се, нажалост, догађа – а то је да смо јако завађени међу собом. Желим да нову годину започнемо са миром, љубављу и да тако будемо они који испуњавамо Јеванђеље“, поручио је отац Младен.

Честитајући суграђанима Бадње вече, вршилац дужности градоначелника Требиња Мирко Ћурић рекао је да свјетлост бадњака покреће оно најбоље у нашим душама, па се и вечерас у Требињу осјећају Божија ријеч и небески наум – да се као људи у својој људској природи уздигнемо до свога духовног максимума и изградимо заједницу која ће бити срећна и благослевена.

Он је истакао да се градска административна служба труди да помогне колико може – да сви они који су прошли кроз једно тешко вријеме коначно дођу до најбољих одговора за себе и своје породица.

„Да све ваше бриге и несанице отјерају наши заједнички нови пројекти, који доносе, не само наду, него и више радних мјеста. Покренули смо много ствари у материјалном сектору, али све је то недовољно ако те стварне промјене не прате и промјене у људском духу“, казао је Ћурић.

Он је пожелио да сви останемо довољно смјели, сложни и спремни да подно Леотара направимо град у коме живе задовољни и срећни људи.

„Желим да будете сложнији и јединственији и да се укључите у све оне токове који доносе добро нашем Требињу. Мјеста има за све и нико није сувишан. Kључ од градске администрације је у вашим рукама и такође и судбина нашег града, који по општим оцјенама има најдинамичнију стопу раста у Српској и то није дошло случајно. То је дјело свих нас“, поручио је Ћурић честитајући суграђанима сутрашњи празник уз традиционални поздрав „Мир Божији, Христос се роди“.

У културно-забавном дијелу програма наступили су фолклорни ансамбл Градског KУД-а „Алат Свислајон“ и пјевачка група „Нагоркиње“.

У поноћ божићну литургију у саборном храму у Требињу служиће свештенство храма, а ујутро од 6 часова епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: