Dragan Samardžić - LJUDINA VELIKOG SRCA | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dragan Samardžić - LJUDINA VELIKOG SRCA

Izvor: radio trebinje | Datum:11.01.2019.

Zlatnom medaljom za hrabrost za poseban doprinos u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, te za ispoljenu ličnu hrabrost predsjednik Srpske Željka Cijanović je odlikovala pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – a među njima i našeg sugrađanina  Dragana Samardžića.

Tihi heroj jednog, za Trebinje nesvakidašnjeg događaja – talačke krize, kada je Miroslav Milišić kao taoce držao svoje dvoje maloljetne djece, bio je pripadnik Jednice za podršku Policijske uprave Trebinje Dragan Samardžić.

Za njega Trebinjci, kada ga opisuju, imaju samo jednu riječ – ljudina.

Dvometraš, krupan, a spreman i obučen, kadar stići i na strašnom mjestu postojati – i danas se, nakon gotovo osam mjeseci, sjeća svakog detalja tog događaja.

Sjećam se da je tog 4. juna bilo jako vruće i da je ta situacija trajala oko pet sati. Otac je držao svoje dvoje maloljetne djece i prijetio bombom koja je mogla svakog časa da  eksplodira – jer je bila bez osigurača. Pokušali smo da pregovaramo sa tim čovjekom, međutim – on je držao svoju djecu i govorio da je njegova žena kriva za sve i da samo ona može to da riješi. Kada su stigli supruga i njen otac, ja sam uspio da je dovedem do njega i jedan trenutak njegove nepažnje iskoristim i otrgnem dijete iz njegovih ruku i odvedem do prvog policajca”, kaže Dragan.

On priča da je taj trenutak očeve nepažnje iskoristio suprugin otac i uhvatio ga iza leđa za ruke i oborio ga na zemlju.

Drugo dijete je bilo teško otrgnuti iz ruku tog čovjeka jer je bomba bila između njih i bukvalno zapletena u kosu djeteta. Nakon par trenutaka, on ispušta bombu iz ruke, ja skačem par koraka, padam na zemlju i tijelom pokrivam dijete. Djed bombu, koja nije eksplodirala, baca u šipražje, a otac munjevito bježi. Bogu hvala, bomba nije eksplodirala, a njega su kolege uhvatile i privele”.

Dragan je, kao mladi pripadnik policije u Bileći, imao sličnu kriznu situaciju: od čovjeka, koji je u pripitom stanju policajcima prijetio da će baciti bombu u stanicu, munjevito je, sa kolegom, oduzeo bombu i riješio slučaj.

U današnje vrijeme je jako teško biti  policajac jer uvijek upadate u različite akcije i potrebne su hitne intervencije. Za ovaj posao je najvažnije biti fizički i psihički spreman, a to nije nimalo lako. Nije lako, ali je uvijek časno nositi uniformu pripadnika policije RS”, kaže nam Dragan Samardžić, heroj godine u Trebinju.

Samardžić je priznanje dobio i od ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača na prijemu povodom Aranđelovdana Krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova RS.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: