Требиње: Божићни турнир окупио близу стотину шахиста из региона | Херцег Телевизија Требиње

Друштво

Требиње: Божићни турнир окупио близу стотину шахиста из региона

Извор: радио требиње | Фото: хотел леотар | Датум:12.01.2019.

Шаховски клуб „Леотар“ данас је домаћин традиционалног Божићног шаховског турнира, који је окупио близу 100 такмичара из БиХ, Црне Горе и Хрватске.

Турнир је организован по швајцарском систему у девет кола, партија се игра 15 минута по играчу, а важећа су правила за убрзани – рапид шах.

„Наградни фонд ове године је већи и износи око 2.500 КМ тако да су дошли шахисти из региона – има их из Дубровника, Подгорице, Сарајева, Бијељине…“, каже Милан Мичета, предсједник Шаховског клуба „Леотар“.

Шах се враћа у наш град – вјерује Мичета и подсјећа да је требињски шаховски клуб данас успјешан премијерлигаш, који ће захваљујући разумијевању Градске управе ускоро добити и нове просторије.

„Кад се заврше адаптације, имаћемо најбоље просторије у Републици Српској тако да ће нам завидјети и они бољи и већи клубови“, напомиње Мичета.

Турнир је отворио предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак, истакавши да је ова древна игра, у времену информационих технологија и виртуелне стварности, данас посебно важна јер човјека враћа његовом природном окружењу, а притом захтјева од учесника врло високе стандарде – комплексне мисаоне операције, анализу великог броја података, изразит осјећај за планирање и разраду стратегије.

„Посебно је задовољство видјети да се тој древној игри враћа све више младих људи. Из тог разлога, увиђајући значај шаха за стварање здравих личности, Град Требиње је  подржавао и увијек ће подржавати овакве турнире и активности шаховских клубова“, поручио је Бањак.

И ове године међу учесницима божићног турнира је најбоља требињска шахисткиња велемајстор Ана Бендераћ.

Истиче да Требиње, као расадник шаховских талената, заслужује овакав традиционални турнир, највише због потенцијала који и данас постоји међу младима.

„Увијек смо имали добре шахисте, ово поднебље их је стварало, а и сада имамо потенцијал за нешто веће и боље. Наравно, важан и рад – дјеци се мора омогућити да играју што више турнира – а како баш и немамо могућности да их често шаљемо у друге градове, важно је да они у свом граду имају што више такмичења“, истиче Бендераћ.


Категорија: Друштво

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: