Hercegovci u Novom Sadu proslavili pravoslavnu Novu godinu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Hercegovci u Novom Sadu proslavili pravoslavnu Novu godinu

Izvor: slobodna hercegovina | Foto: slobodna hercegovina | Datum:15.01.2019.

Udruženje Srba Hercegovaca i prijatelja u Novom Sadu je po 28. put proslavilo krsnu slavu Svetog Vasilija Velikog i organizovalo doček pravoslavne Nove godine u restoranu “Ribarac” u Novom Sadu.

Doček Srpske Nove godine u Novom Sadu unazad nekoliko godina postao je brend, a ove godine predstavljen je program o dočeku na 40 lokacija.

Međutim, dok se mnogi turisti u Novom Sadu nalaze pred izazovima i otkrivanjem čari srpske Atine, iskusniji dobro znaju da veće tradicije i boljeg provoda za doček nema od onoga na Ribarcu.

Zato i ne čudi što je domaćin Novog Sada, gradonačelnik Miloš Vučević odabrao da Srpsku Novu godinu dočeka sa Hercegovcima. Kako je prokomentarisao neformalno, među prijateljima.

Siguran znak da ste došli na pravo mjesto označavala je grandiozna trobojka sa natpisom “Srpska Hercegovina” (42 kvadratna metra) koja je po prvi put bila istaknuta na ulazu restorana. Ova trobojka početkom milenijuma sašivena je na krovu novosadskog studentskog doma Bajić, a osveštao je bivši dubrovački paroh Ranko Gunjić.

Svoj novi život dobila je zahvaljujući mladima ovog udruženja, koji je ističu prilikom nekih od brojnih aktivnosti. Upravo su oni svojim radom obilježili proteklu godinu.

Nadležni sveštenik Predrag Tolimir obavio je slavski obred poručujući Hercegovcima da se okupljaju u što većem broju i da nikad ne zaborave svoje pretke i zavičaj.

Prigodnom zdravicom goste je pozdravio predsjednik Saveza guslara Srbije dr Jovo Radoš, a dobrodošlicu gostima poželio je domaćin ovog skupa Božidar Milović, predsjednik Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Novom Sadu.

On se zahvalio svim gostima, posebno onima koji su stigli iz Hercegovine, kao i predstavnicima ostalih zavičajnih hercegovačkih udruženja u Srbiji.

Milović je posebno pozdravio gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i narodne poslanike Miodraga Lintu, Milimira Vujadinovića i Iliju Tamindžiju.

Domaćin se zahvalio predstavnicima hercegovačkih gradova među kojima su bili Darko Krunić (Ljubinje), Radoica Antunović (Gacko), Nemanja Papić (Bileća), Milutin Samardžić (Nevesinje), ratnom komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušići i pukovniku Milenku Laloviću.

Čast da u ime matične Hercegovine pozdravi ovaj skup pripala je načelniku opštine Ljubinje Darku Kruniću koji nije krio zadovoljstvo zbog velikog broja prisutnih zemljaka. On je domaćinima poželio da se ovo tradicionalno saborovanje nastavi u godinama koje dolaze.

Nakon guslara Radovana Šojića svoju tačku igre iz Hercegovine izveo je KUD “Blagoje Parović” iz Gajdobre koji je prošle godine proslavio 50 godina postojanja.

Glumac Srpskog Narodnog Pozorišta iz Novog Sada Milorad Kapor pomenuo je brojne hercegovačke karakteristične izreke i citirao čuvenog nobelovca Iva Andrića. „Kada sam u Hercegovini, uvijek se osjećam kao da se nalazim u bestežinskom stanju. Ovdje se nekako brže hoda, lakše diše i bolje misli.”

Omiljena među Hercegovcima, glumica Ivana Žigon kazivala je stihove pjesme “Hercegovina” autora Rajka Kijca, a potom je izvela i nekoliko pjesama iz repertoara koji izvodi sa svojim “Božurima” i čuvenom guslarkom Bojanom Peković.

Izuzetno dobro raspoložena glumica uslišila je molbe publike i produžila svoj program.

U nastavku u ime Komisije mladih obratio se Marko Nikčević koji je naglasio da je ove godine konkurencija za najboljeg studenta bila izuzetna. Tri nagrađene studentkinje zaista su rezultatima dokazale da su standardi podignuti do maksimuma.

Sa prosjekom 9,8 prošlogodišnja pobjenica Cvijeta Ilić iz Bileće, studentkinja Fakulteta tehničkih nauka – smjer Energetika i procesna tehnika ove godine zauzela je treće mjesto.

Drugo mjesto sa prosječnom ocjenom 10,00 pripalo je Trebinjki Sari Hamović. Ona je studentkinja Medicisnkog fakulteta i državni stipendista. Pored učenja Sara je široj javnosti poznata i po talentu za pjevanje i brojnim nagradama.

Za najbolju studentkinju proglašena je, takođe, Trebinjka Anđela Čičković koja je studentkinja treće godine na Fakultetu tehničkih nauka – smjer primjenjeno softversko inženjerstvo sa prosječnom ocjenom 10,00.

Predsjednik Udruženja Božidar Milović nagrađenima je uručio novčane nagrade.

Pored toga najbolje studentkinje dobile su novčanu nagradu i od poznatog novosadskog advokata Nebojše Radovića čije je porijeklo iz Gornjeg polja kod Nikšića. Nagrade su kompletirane vaučerima za stomatološke usluge dr. Mirković i za oftamološke usluge optike “Anđelija” Novi Sad.

Povodom pet godina postojanja Trifko Ćorović, urednik i osnivač portala Slobodna Hercegovina uručio je dvije zlatne povelje, kako je istakao, Udruženju koje ima slavnu prošlost i svijetlu budućnost.

Ovo priznanje pripalo je legendarnom Petru Peju Bajčetiću, osnivaču udruženja Srba Hercegovaca u Novom Sadu. U obrazloženju je navedeno da je Bajčetić utemeljivač sabornosti Srba Hercegovaca u Srbiji.

Drugu povelju preuzeo je predsjednik Komsije za mlade Marko Nikčević, a dodijeljena je mladim članovima ovog udruženja koji su se istakli u svom humanitarnom radu, kao i nedavno izvedenoj predstavi “Gledaj i nagledaj se zemlje Hercegovine!”

Veliko interesovanje pobudila je bogata tombola, a najsrećniji su dobili gusle, vikend u čuvenom hotelu Mosko kod Trebinja i pršut koji je ove godine darovala opština Bileća.

Većina gostiju našla se u kolu, a najraspoloženiji su se dohvatili i mikrofona.

Veselje je potrajalo do sitnih jutarnjih sati, a pored pjesme mogla se čuti i poezija.

Marko Milošević je prisutne podsjetio i na još jednu legendu novosadskog udruženja , Sima Miloševića koji je često znao Hercegovcima da upućuje zdravice (poslanice).

– Hercegovci moji mili, čist vam obraz pred svijetom bio, vazda trajao dok je vijeka, zaboravom pretke ne pobijte, prađedovsku vjeru poštivajte, čojstvo svoje stidom ne skrivajte, slogom svojom svijet zasjenite…

Za novinara Milivoja Beštića mogli bi da kažemo da je zaštitno lice tradicionalniog novogodišnjeg dočeka na Ribarcu, a sa njim u paru, program najveselijeg skupa koji pamtimo, po prvi put je vodila Milana Kukurić.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: