Povodom Božića i Dana Republike u Bileći održan tradicionalni koncert | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Povodom Božića i Dana Republike u Bileći održan tradicionalni koncert

Izvor: rtrs | Datum:15.01.2019.

Povodom Božića i Dana Republike Srpske, u Bileći je održan cjelovečernji, kolažni program, oslonjen na izvorno narodno stvaralaštvo. Udruženje guslara i epskih pjesnika "Vojvoda Vlatko Vuković", ove godine, dio programa posvetilo je i stogodišnjici Velkikog rata.


 

Već sedamnaestu godinu Udruženje Bilećanima poklanja poseban praznični program. Očuvanje tradicije i oživljavanje istorijskih događaja vezanih za taj dio Srpske, osnovni je razlog zašto godinu počinje na taj način.

"Ovo je svake godine naš prvi program i od samog osnivanja Udruženja, mi proslavljamo Božić i Dan Republike", rekao je predsjednik Udruženja guslara u epskih pjesnika "Vojvoda Vlatko Vuković" Žarko Koprivica.

Tradicionalnim pjesmama, igrom i narodnim pripovijedanjem, učesnici su, u okviru jedne porodice, dočarali proslavljanje Božića. Ove godine, s razlogom, u programu su se mogle čuti i teme iz Velikog rata. Bilećki kraj dao je više od 900 Solunskih dobrovoljaca.

"Dolazili su iz Amerike, i zarobljenici, koji su se nalazili u austisjkoj vojsci, ili su bili zarobljenici u ruskoj vojsci, pa su u Odesi formirane nekolike jedince, pa su imali strašni put preko čitave Rusije, Mandžurije, Kine. Pa su morem, došli da se bore za Srbiju i srpstvo, isto tako o ovi iz Amerike, i bila bi grehota da ih nismo pomenuli", istakao je član Udruženja Gojko VUković.

U Udruženju kažu da uglavnom stariji čuvaju tradiciju pjevanja uz gusle. Najmlađi član, osmogodišnji Dejan Milićević, pjevanje uz gusle uči godinu i po.

"Slušao sam dosta, dok sam mali bio, slušao sam dosta gusala", dodao je Milićević.

Predsjednik Skupštine Udruženja Neđo Boljanović izjavio je da je udruženje formirano poslije rata i istakao da je bilo nosilac kulturnih zbivanja u Bileći dugi niz godina.

Osim guslarske, u okviru Udruženja djeluje više muških i ženskih sekcija i pjevačkih grupa, različitih uzrasnih kategorija.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: