Vladika Grigorije osvještao hram na Vjenčacu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vladika Grigorije osvještao hram na Vjenčacu

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:10.08.2015.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom Eparhije osvještao je danas novosagrađeni Hram Svetog Georgija na Vjenčacu u Nevesinju.


Zadužbinari ovog hrama Udruženje „Šipovci“ priredili su  svečanost kojoj su prisustvovali bratstvenici ove porodice, brojni gosti, javni radnici i građani Nevesinja.

Iskazujući radost zbog izgradnje jedinstvenog pravoslavnog zdanja, episkop Grigorije je izrazio očekivanje da će današnji sveti čin označiti preobreženje i napredak čitavog Nevesinja.

Vladika je pohvalio pregalaštvo bratstvenika porodice Šipovac i svih ljudi koji su pomogli izgradnju hrama, naglašavajući da je to primjer kako se sa vjerom mogu napraviti velika djela.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Šipovci“ Jovan Šipovac  zahvalio se sveštenstvu eparhije, opštini Nevesinje i priložnicima na podršci i pomoći tom izgradnje Crkve svetog Georgija.

-     Bratstvo Šipovaca je uz mnogo vjere i ljubavi podiglo  Hram Svetog Georgija i sada zajedno sa svim Nevesinjcima treba da uradimo pirg Svetog Dimitrija i nakon toga  krenemo u izgradnju tvrđave - poručio je Šipovac.

Projekat je uradio  poznati nevesinjski arhitekta Miloš Kapor, tvorac više arhitektonskih rješenja koja obilježavaju savremeno Nevesinje.

Moderan izgled hrama u potpunosti je autentičan i po izgledu i po lokaciji. Jedinstven stil crkve-brvnare koja se nalazi na kaskadnim platformama sa vodenim površinama i vidikovcem  dio je šireg projekta tvrđave Vjenčac Grada u koji se uklapa i dizajnom i arhitektonskim rješenjima i sa kojim će činiti neraskidivu celinu. 

Prelijepo zvono koje  krasi crkveni zvonik i poziva vjernike sa Vijenčaca,  poklon je bratstva Cerovića, rodstvenika iz Drobnjaka od kojih potiču Šipovci i ono istinski daje simboliku porodičnoj zadužbini koju su Šipovci izgradili u svome zavičaju.

Nakon bogosluženja brojni gosti i građani Nevesinja nastavili su druženje uz pjesmu i trpezu ljubavi. Prigodne zahvalnice uručene su episkopu Grigoriju i glavnim donatorima.

Današnjim svečanostima na Vjenčacu, između ostalih prisustvovali su i fudbalska legenda Crvene Zvezde Dušan Savić, ruski diplomata Aleksandar Šinkarjov i učenici Srednje bogoslovske škole iz Prizrena.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: