Održan tradicionalni sabor "Točak" u Slivljima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Održan tradicionalni sabor "Točak" u Slivljima

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:10.08.2015.

Pjesma, druženje i viteške igre okupili su i ove godine Slivljane i njihove goste na tradicionalno narodno saborovanje. Nekada su su se okupljali oko izvora danas oko crkve potvrdio nam je Milenko Pikula, profesor Filozofskog fakulteta na Palama, inače Slivljanin.


Istorijski dan za Slivlja desio se 13. 08. 2011. godine. Tada je osvještana crkva posvećena Svetom Vladici Nikolaju žičkom i svesrpskom. Sam naziv sabora simbolično se može povezati sa onim što je uslijedilo u Drugoj gatačkoj parohiji nakon toga. Tim činom pokrenut je mehanizam izgradnje novih hramova, kaže otac Danilo Dangubić.

U Slivljima je u nedjelju bio i potpredsjednik kordinacionog odbora svih hercegovačkih udruženja u Srbiji Svetozar Crnogorac koji je prisutne upoznao sa radom četrnaest udruženja kojima je glavni cilj da vrate narod u Hercegovinu, jer kaže, ona stara izreka “Hercegovina cio svijet naseli sebe ne raseli” više ne važi a dokaz za to su i Slivlja u kojima živi jedanaest domaćinstava, prema poslednjem popisu. 1940. bilo ih je 95.

Nakon parastosa poginulim i upokojenim mještanima sela uslijedio je bogat kulturni i sportski program. Nastupali su guslari Marko Crnogorac i Milorad Ćeklić. Kakvo bi to bilo saborovanje bez gatačke gange i nadmetanja u viteškim disciplinama- navlačenje konopa, skok u dalj i bacanje kamena sa ramena.

Na saboru je raspravljano i o ideji da se u porti crkve napravi spomen ploča na kojoj će biti upisana imena svih poginulih boraca od Nevesinjske puške do prethodnog rata.

Prilog možete pogledati u našoj informativnoj emisiji "Glas Hercegovine" u 17:00 časova


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: