Nevesinje: Svetosavska akademija u znaku jubileja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Svetosavska akademija u znaku jubileja

Izvor: radio nevesinje | Datum:26.01.2019.

U Domu kulture „Nebojša Glogovac“ sinoć je priređena Svetosavska akdemija sa bogatim kulturno-umjetničkim programom. Opština Nevesinje i Srpska pravoslavna crkva u saradnji sa kulturnim i javnim ustanovama sugrađanima su upriličili dostojnu svetosavsku priredbu sa raznovrsnim kulturnim i muzičkim sadržajima i duhovnim poukama.

Ovogodišnji Svetosavski sabor u Nevesinju bio je u znaku dva velika jubileja – 800 godina od osnivanja Humske episkopije i 130 godina od prve svetosavske akademije u Nevesinju.

Nakon Svetosavske himne o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju besjedio je sveštenik Milan Unković koji svešteničku službu obavlja u Las Vegasu. On je za Svetog Sava rekao da je začetnik srpske duhovnosti, učitelj i putovođa, diplomata i inovator i što je najvažnije svjedok da postoji put u život vječni. Na akademiji je pročitana i besjeda književnika mr Momčila Golijanina u kojoj se naglašava da je Sveti Savo „obgrlio sav svoj srpski rod, sakupio, ujedinio i blagoslovio i ostavio amanet da živi u bratskom zagrljaju i slozi“.

Naratori su, tokom programa posvećenog duhovnom preporoditelju srpskog naroda, prenijeli duhovne pouke protojereja dr Vladana Perišića.

Kult Svetog Sava kroz pjesme su oživile članice etno grupa“Simonida“ i „Sveti Dimitrije“, kompozitor Goran Duka i učenici OŠ „Risto Proroković“, SŠC „Aleksa Šantić“ i Muzičke škole „Sveti Roman Melod“.

Obilježavanje Svetog Sava nastavlja su u nedjelju svetom liturgijom u Sabornom hramu, školskim priredbama i slavskim obredima u OŠ „Risto Proroković“ i SŠC „Aleksa Šantić“.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: