Čipovanje vlasničkih pasa garancija da životinja neće ostati na ulici | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Čipovanje vlasničkih pasa garancija da životinja neće ostati na ulici

Izvor: Radio Trebinje | Datum:26.01.2019.

U trajnijem rješavanju problema napuštenih pasa u Trebinju nadležnima u lokalnoj zajednici trebala bi se pridružiti i Fondacija Dogs Trust, koja svoje aktivnosti već provodi u opštinama i gradovima u BiH.

Fondacija, osnovana u Velikoj Britaniji radi za dobrobit pasa, ali su njene aktivnosti značajno vezane i za dobro stanje zajednice, jer pomaže da se populacijom pasa počne trajno upravljati na efikasan i preventivan način, što će pomoći da psi više ne žive nezbrinuti.

Ovo je rečeno na radionici za novinare u Sarajevu, koju je Dogs Trust organizovao u cilju boljeg upoznavanja javnosti sa trajnijim rješavanjem problema napuštenih životinja u lokalnim zajednicama.

-Kao jedno od prelaznih rješenja ova Fondacija nudi vraćanje određenog broja pasa poslije veterinarske obrade, nakon što je utvrđeno da je zdrav, sterilisan i vakcinisan na stanište na koje je navikao. Ovi psi trebaju biti pod nadzorom nevladinih i drugih aktivista koji se bave ovom problematikom ili građana uz dogovor sa vlastima, a izvor hrane treba da bude organizovan. Psi se ne smiju sami hraniti  iz otvorenih smeštljišta, što  je sada, nažalost, slučaj u mnogim sredinama- rekla je Sanja Bijankuli, službenik za odnose sa javnošću i marketing Fondacije Dogs Trust BiH.

Ona je dodala da je jedina zakonska alternativa ovom prelaznom rješenju izgradnja masovnih skloništa i smještanje svih pasa, što nijedan budžet, pa ni najrazvijenije zemlje ne može izdržati.

-Masovna skloništa brzo postaju prenatrpana i neuslovna za pse i okolonu- navela je Bijankuli.

Ona ističe da se mora raditi na prevenciji i edukaciji, i to na sistemski način, sankcionisati neodgovorno vlasništvo i neregistrovani uzgoj pasa, te nelegalni transport, prodaju i slično.

Jedna od važnih stavki je da se svaki vlasnički pas čipuje, kako bi se stvorio jedinstven registar ovih pasa, a vlasnik,  ukoliko ne brine o svom ljubimcu, kazni.

Novi Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH donesen je prije deset godina, a u Fondaciji Dogs Trust smatraju da je dao kvalitetne okvire za trajno i humano rješavanje problema, za razliku od ranijeg koji je bio zanovan na masovnom uništenju pasa.

Kao problem navode što se on ne provodi do kraja jer još nisu formirane ni sve komisije i savjetodavna tijela koji su predviđena ovim zakonom.

Kazne

Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH kazne su od 30 KM do 10 hiljada KM ukoliko se psi napuste, maltretiraju, izlažu radnjama koje  ne mogu da izvrše, rade hiruški zahvati koje nije preporučio veterinar ili se ubijaju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: