Svetosavska akademija: Sveti Sava veći nego ikad prije – savremenik i sapatnik svih naraštaja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Svetosavska akademija: Sveti Sava veći nego ikad prije – savremenik i sapatnik svih naraštaja

Izvor: Radio Trebinje | Datum:27.01.2019.

Svetosavske svečanosti u Trebinju sinoć su počele svečanom akademijom u pozorišnoj sali Kulturnog centra, u slavu najvećeg srpskog svetitelja i prosvjetitelja, i uz bogat kulturno-umjetnički program.

Zaslužnim prosvjetnim radnicima dodijeljene su svetosavske nagrade, čime je odata pažnja i poštovanje prema onima koji su svoj radni vijek proveli u obrazovanju i na put izveli veliki broj naših sugrađana.

Nagrade je uručio zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić i to – posthumno doktoru tehničkih nauka Jovanu Dutini – supruzi Gordani, posthumno profesoru i direktoru Gimnazije „Jovan Dučić“ Milenku Miliniću – bratiću Milanu, profesoru i direktoru Centra srednjih škola Ristu Šigudu, profesoru matematike i fizike u Srednjoj tehničkoj školi Milošu Kažoviću i nastavniku solfeđa i klavira i direktoru Osnovne muzičke škole Stojanki Gudelj.

Zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić je istakao da je Sveti Sava zaslužan za pravoslavlje, koje je kroz vijekove ostalo najsigurnija luka srpskog naroda, trajno probježište i inspiracija kako da sazrijevamo i rastemo kao narod i da dostojni svog imena budemo među drugim narodima.

„Prošla je još jedna godina u kojoj ste, sjedeći u klupama, otvarali prozore i vrata novih spoznaja i novih znanja, ali ste, nadam se, u međuvremenu, i naučili dosta toga o sebi i o svima onima koji vas okružuju i vaš život čine neponovljivim, lijepim i dragocjenim.  Sveti Sava nas je davno naučio da je uzaludno širiti krila, ako se ne podignemo u duhu. Ne možemo uzletjeti i nigdje doletjeti ako nam je duša prazna, pogotovo ne ako je ispunjena tamom, dilemom ili pogrešnim odgovorom. Sveti Sava nas je naučio, kako da svoje misli okrenemo Bogu, a našu dušu ispunimo milosrđem i ljubavlju. Samo na izgled taj nauk je jednostavan, i ne traži veliki napor. Tačno je, ne traži mnogo znoja, ali, ako se ne usredsredimo u ono što je za naš duh i naš život najbitnije, izgubićemo vrijeme i ispasti iz toka koji je započeo da grgolji i teče i prije Svetoga Save, ali onu pravu hilandarsku maticu, dobio je tek, kad je otac naše pismenosti i naše knjige pokazao ona drevna slova, kojim se, kao beskrajnim stubištem, uzdižemo i ka Ocu našem nebeskom i ka vječnosti“, kazao je Ćurić.

Govoreći o velikom jubileju – osam vijekova od osnivanja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, Ćurić je naglasio da će grad Trebinje dati punu podršku njegovom obilježavanju.

“ Ove godine navršava se osam vijekova postojanja Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije. Zajednički ćemo ovaj veliki jubilej obilježiti. Nadam se da ćemo to učiniti kako dolikuje, dostojanstveno ali i kreativno, razmišljajući o tome šta su nam ta godišta i ti vijekovi donijeli i šta je ono čega se moramo držati kao amaneta. Osnivanjem Zahumsko-hercegovačke eparhije, učvršćeno je pravoslavlje na našem području, i pokazaće se da je ta činjenica bila sudbinska i za cijelu istoriju našeg naroda zapadno od Drine. Ojačavši temelje crkve Sveti Sava je ojačao i snagu svog naroda u svojoj djedovini.  I u svih tih osam, pomenutih, vijekova ništa se nije promijenilo. Pravosljavlje je ostalo naša najsigurnija luka, naše trajno pribježište, ali i trajna inspiracija, kako da sazrijevamo i rastemo kao narod i kako da, dostojni svog imena, budemo među drugim narodima.  Danas nam je to posebno važno, jer smo i dalje pod jednim duhovnim krovom, mada nas državne granice tjeraju da ponovo postavljamo pitanje svenacionalnog jedinstva i našeg zajedničkog interesa, u vremenu kada je i državni suverenitet i narodna samosvijest, postao upitan i u slučaju većih država i brojnijih nacija. Sve su to teški upitnici, ali Sveti Sava nam je podario odgovore koji nadilaze vrijeme. Kroz duhovne pouke i duhovne tekstove, pisane njegovom rukom, prosijani su odgovori koji su danas svakom shvatljivi, nikom nisu daleko, niti su ikom nedokučivi. Naravno, mi znamo da ćemo najbolje odgovoriti na svaku silu i nasilje, ako ih prozremo, osmotrimo i ako im se odupremo kao hrišćani. Dakle, nikad ne oštricom sablje, nikad ne snagom zla, nego onom svetosavskom ljubavlju prema Bogu i svakoj njegovoj tvorevini. U toj ljubavi nema ni jednog pitanja, ali su tu zato svi odgovori. Uz onu misao, koja, vjerujem, ovdje nikom nije tuđa, vama dragi učenici, želim, još jednom, uspješnu školsku godinu, a svima vama, koje je Sveti Sava na svoj Dan, pod ovim krovom sabrao, da, koliko svako može i gdje god može, pomogne škole i žar prosvjete baci na svako mjesto, gdje se javi tama“,  naveo je Ćurić.

 

Protojerej stavrofor Nikola Janković je u prigodnoj besjedi istakao da za Svetog Savu crkva postoji samo radi jednog cilja – ostvarenje trajnog i nerazorivog jedinstva, stvorene i nestvorene prirode, pobjede vaskrslog Gospoda Isusa Hrista, ali i svih nas u njemu kroz konačan trijumf života nad smrću.

„Sve je kod njega bilo utemeljeno na apostolskom-svetootačkom predanju, na živom liturgijskom Hristu. Gledajući probleme koji ugrožavaju crkveno jedinstvo, vidimo da je Savino traženje i dobijanje arhiepiskopskog dostojanstva za našu crkvu bilo upravo put čuvanja jedinstva svete crkve Hristove“, naveo je Janković.

 

On je podsjetio da su od prvog humskog episkopa žičke autokefalne arhiepiskopije Ilariona pa do današnjeg episkopa Dimitrija u ovoj eparhiji služila 72 episkopa – od Stona i Jadrana, preko Mostara i Žitomoslića do Trebinja i Tvrdoša.

„Od 1219. godine, istorija ove zemlje i njenih ljudi je u znaku krsta, stradanja i vaskrsenja“, naveo je Janković, dodajući da je, iako je Sveti Sava živio u 12. vijeku, najviše postradao u 20. vijeku, kada su njegovu ikonu u školama zamijenile fotografije Josipa Broza Tita.

Janković je rekao da je baš zato danas Sveti Sava veći nego ikad prije – savremenik i sapatnik svih naraštaja, prešavši put od vračarske lomače do gasnih komora, preko jama i stratišta do masovnih grobnica.

„Sveti Sava je našem narodu dao najpouzdaniju vrijednosnu orijentaciju – oko Hristove iskupiteljske crkve, crkvenog oltara, odakle ishodi suština svetosavlja i srž pravoslavne vjere. To daje hrišćanski karakter našoj istoriji“, rekao je Janković.

U okviru svečane akademije priređen je bogat kulturno-umjetnički program.

Organizatori Svetosavske akademije su grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.

Svetosavske svečanosti biće nastavljene sutra od 11:30 časova, lomljenjem slavskog kolača i prigodnim kulturno-umjetničkim programom trebinjske škole obilježiće svoju krsnu slavu, a domaćin ovogodišnje proslave Muzička škola Trebinje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: