SŠC 'Aleksa Šantić' u Nevesinju proslavio školsku slavu - Savindan | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

SŠC 'Aleksa Šantić' u Nevesinju proslavio školsku slavu - Savindan

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:28.01.2019.

Vjerskim obredom, lomljenjem slavskog kolača i prigodnim programom posvećenom utemeljivaču srpske crkve, države i školstva, juče je u holu SŠC „Aleksa Šantić“ u Nevesinju proslavljena školska slava – Savindan.

Obilježavanju su prisustvovali učenici i profesori ove obrazovne ustanove, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, predstavnici opštinskih institucija, konzul Srbije u Trebinju Nebojša Božić, kao i brojni gosti i roditelji.

Priredba je počela Svetosavskom himnom koju su otpjevale članice Etno grupe Simonida. Potom su učenici recitovali i pjevali pjesme o Svetom Savi, o hristoljublju i pravoslavnoj vjeri, ali i besjedili o prvom srpskom svetitelju i prosvjetitelju.

Nakon molitve i lomljenja slavskog kolača sveštenik Mladen Čalija čestitao je slavu svim učenicima i profesorima, uz želju da još dugo pronose ime i slavu ovog svetitelja.

– Sveti Sava je učitelj puta koji vodi u život, i to je najveća istina koju moramo da naučimo našu djecu –istakao je Čalija.

Čestitajući slavu direktor škole Momir Bratić kratko se osvrnuo na život i djelo srpskog prosvjetitelja, uz poruku da obilježavajući današnji dan moramo da slijedimo put znanja i ljubavi koji nam je pokazao Sveti Sava.

– Nadam se da će moje kolega nastaviti da unapređuju nastavni program, a učenicima želim dobre ocjene i puno uspjeha u daljem školovanju – dodao je Bratić.

U svojoj zdravici načelnik Avdalović naglasio je da ove godine proslavljamo 800 godina od kako je Sveti Sava na selu Zalomu postavio prvog srpskog arhiepiskopa.

– Rijetko koje mjesto kao Nevesinje ima tu čast da se ime Svetog Save u ovom gradu pominje 800 godina. Ovaj jubilej se istovremeno poklapa sa značajnim proslavama ove godine, a to su osamstogodišnjica autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 800 godina od osnivanja Eparhije zahumsko – hercegovačke i primorske – rekao je Avdalović.

On je učenicima poručio da ne zaborave svoju školu i rodno mjesto gdje su usvojili svoja prva znanja, i da oni koju odu u daleki svijet pronose slavu i glas našeg Nevesinja.

Konzul Nebojša Božić izrazio je veliko zadovoljstvo što mu se ukazala prilika da dođe i službu obavlja u srpskoj Hercegovini, naglasivši da je za vrlo kratak period stekao i upoznao dobre i iskrene ljude, i upravo je to ono što Hercegovinu čini posebnom.

Na kraju su uručene diplome učenicima bez izostanaka i odličnim učenicima na polugodištu.

Verica Čupković 
 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: