Ani Ćorović iz Ljubinja prva nagrada na Svetosavskom književnom konkursu u Beogradu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ani Ćorović iz Ljubinja prva nagrada na Svetosavskom književnom konkursu u Beogradu

Izvor: SRNA | Foto: RTRS | Datum:28.01.2019.

Učenica devetog razreda Osnovne škole “Sveti Sava” u Ljubinju Ana Ćorović osvojila je prvu nagradu, a učenik Gimnazije “Filip Višnjić” u Bijeljini Vojislav Durmanović treću nagradu na Svetosaskom književnom konkursu za đake iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasijanja.

Nagrade dodjeljuje Društvo “Sveti Sava” iz Beograda uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, a uručene su im juče na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije.

Ana Ćorović, koja je nagradu osvojila za književni rad o temi “Pismo Svetom Savi”, izjavila je da joj mnogo znači nagrada koja nosi ime tako važne ličnosti u srpskom narodu, kakav je Sveti Sava, i istakla da su se osvojenom prvom mjestu u konkurenciji velikog broja radova obradovali i ona i njeni školski drugovi.

“U `pismu` Svetom Savi prvo sam se zahvalila za sve što je uradio za nas, a onda sam se molila za naš rod i naravno za narod na Kosovu i Metohiji, koji već dugo pati i trpi nasilje i težak, mučenički život”, rekla je Ana.

Vojislav Durmanović, koji je nagradu osvojio za pjesmu o temi “Srpski manastiri – simboli svetosavlja”, ocijenio je da bi mladi ljudi danas trebalo da se ostave formalnosti i počnu da duh Svetosavlja pronalaze u svakodnevnom životu i običnim stvarima, ali da u tom duhu posmatraju svoje bližnje.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da Predstavništvo pruža aktivnu podršku ovom konkursu još od 2003. godine, prije svega jer želi da pošalje simboličnu poruku da je za srpski narod od najveće važnosti da čuva svoj nacionalni identitet, kulturu, jezik i pismo i svoju pravoslavnu vjeru.

“Zato je ovo za nas projekat od posebnog značaja, dajemo mu posebnu pažnju i svake godine želimo da damo puni doprinost da na konkurs stigne što više radova i da mladim ljudima, stvaraocima, pošaljemo poruku da je važno čuvati nacionalni identitet, naš jezik, pismo, kulturu, tradiciju i naravno našu vjeru”, rekao je Cicović.

On je podsjetio da se danas istovremeno obilježava i krsna slava Društva “Sveti Sava”, srpskog prosvjetitelja i utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, koji je predstavio srpski narod, kao narod koji ima kulturu, tradiciju i svoje vrijednosti koje zavređuju pažnju širom svijeta.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji od 2003. godine podržava Društvo “Sveti Sava” i aktivno učestvuje u svim literarnim konkursima, a zajedno sa tim društvom osnovalo i pododbor u Banjaluci 2008. godine, od kada se istovremeno raspisuju dva konkursa – literarni konkurs u Srbiji i likovni u Banjaluci za svu đecu osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasijanja.

Veliku nagradu Društva “Sveti Sava” ove je godine dobila Una Kolarić, učenica četvrtog razreda zemunske Gimnazije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: