Završena Nevesinjska olimpijada: Kiša nije prekinula tradiciju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Završena Nevesinjska olimpijada: Kiša nije prekinula tradiciju

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:17.08.2015.

Tradicionalnim konjskim trkama i viteškim disciplinama  na Bratačkom lugu kod Nevesinja završena je 140. Nevesinjska olimpijada. 


Tokom sedam avgustovskih dana  u 47 disciplina nastupilo je preko 1200 sportista iz čitavog regiona. Oni najbolji osvojili su medalje i vrijedne novčane nagrade. Organizator Olimpijade je opština Nevesinje uz podršku brojnih sponzora.

 Bratački lug je bio prava olimpijska pozornica, ali je potpun sportski užitak pokvarila jaka kiša. Organizatori su ipak istrajali u namjeri da sve discipline održe po ranije utvrđenoj satnici.

Kao i ranijih godina najveće interesovanje vladalo je za konjske trke koje su više od jednog vijeka prepoznatljivo obilježje Nevesinjske olimpijade. Za tri galoperske trke prijavilo se 18 grla, što je i pored loših vremenskih prilika, zadržalo ljubitelje konjičkog sporta.

Za najvredniju novčanu nagradu od 4000 KM  zaslužno je grlo Marmar vlasništvo Omera Alača iz Ilidže. Drugo mjesto zauzeo je  Silni Vuk Sava Pušice iz Prijepolja, a treće Peridot Dražena Dunđera iz Bileće.

U trci arapskih konja  trijumfovao je Malbrok  Radovana Dunđera iz Bileće. Druga nagrada  pripala je  legendarnom učesniku Nevesinjske olimpijade Jeftu Mučibabiću koji i u osmoj deceniji dolazi na bratačke ravne bare.

U trci bosansko-brdskih konja  prvu i treću stepenicu pobjedničkog postolja  zauzeo je Mijat Cvijetić iz Rogatice sa svojim grlima Rubin i Ava. Druga nagrada pripala je  Miljanu Ostojiću iz Žabljaka.

Pet prijavljenih ekipa u potezanju konopa garantovalo je dobro zabavu za gledaoce. Osim snage ove godine bilo je potrebno pokazati i vještinu na klizavom terenu.  Oko pobjednika nije bilo dileme pošto je  ekipa „Džimi trans“ iz Prigrevice demonstrirala zadivljuuću snagu. U borbi za drugo mjesto Krajiški Vitezovi su prevukli domaću ekipu Srpski Soko.

Tradicionalne i viteške discipline  protekle su uz učešće velikog broja takmičara. I mladi i stari željeli su da pokažu snagu, spretnost i sportsko umijeće, ali i da osvoje primamljive nagrade organizatora.

Aleksanbdar Krajišnik iz Užica je bio posebno inspirisan za nadmetanje pa je osvojio čak četiri medalje. U trci u džaku prekinuo je tri decenije dug niz nepobjedivosti Radomira Andrića.

Prije prvog naleta kiše u disciplinama skok u dalj i skok u vis čitava grupa takmičara jekonkurisala za najviši plasman. Aleksandar Grozdanić iz Danilovgrada je skočio u dalj 3,34 m  što mu je bilo dovoljno da porazi prošlogodišnjeg šampiona Aleksandra Bundala. Stameni momak iz Prigrevice već u  narednoj disciplini skok u vis sa preskočenih 148 centimetara nadvisio je svoje rivale.

U penjanju na stub najviše spretnosti i brzine  pokazao je Jovan Stupar iz Apatina. Smijeh i atrakcije pratile su tradicionalnu disciplinu skakanje na mijeh. Neobičan sportski rekvizit po kišnom vremenu bio je poseban izazov neustrašivim takmičarima. Kao i prošle godine prvu nagradu osvojio je Luka Parežanin iz Bileće.

Zabavno je bilo i u trci sa jajtom u kašici. Jedni su se uzdali u brzinu, a drugi su po svaku cijenu čuvali jaja. Na kraju je presudilo iskustvo što je šestim uzastopnim trijumfom potvrdio Aleksandar Čabrilo iz Nevesinja.

Pobjednik trke na brvnu je Slavko Vuković iz Novog Sada, a boj na brvnu je obilježio Danilo Kovačević iz Nevesinja.

Sa najboljim hicem od 17,30 m Miloš Marković iz Rume je  u bacanju kamena s ramena nadmašio prošlogodišnjeg pobjednika  Radovana Zekovića iz Šavnika. U potezanju klipa  Dalibor Zelen iz Apatina je sa trona skinuo draga Zupca.

I pored silnih problema zbog loših vrenskih prilika organizatori su uspjeli da održe sve discipline.I sportisti su  željeli po svaku cijenu da se okušaju na nevesinjskom saboru viteštva, tako da tradicija nije prekinuta.

Olimpijska zastava je spuštena, takmičari se sa puno utisaka vraćaju kući, oni najbolji sa medaljama i vrijednim novčanim nagradama, a organizatori konačno mogu da odahnu pošto su prethodnih dana imali pune ruke posla.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: