Zašto trebate povećati unos cinka? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zašto trebate povećati unos cinka?

Izvor: Nezavisne novine | Datum:12.02.2019.

Cink je esencijalni mineral neophodan za odvijanje brojnih fizioloških procesa i metaboličkih reakcija u organizmu i neophodan je za aktivnosti preko 100 enzima.

Cink često nazivaju "menadžerom metabolizma" jer podržava imunitet, ima ulogu u sintezi proteina i potreban je za normalan rast i razvoj.

Ljudsko tijelo sadrži oko 2 grama cinka koji je najzastupljeniji u mišićima, kostima, jetri, bubrezima, koži te tkivu prostate.

Neophodno je svakodnevno ga unositi jer organizam ne posjeduje razvijen sistem za njegovo skladištenje. Crveno meso, morska hrana, lješnjaci i integralne žitarice imaju najveći sadržaj cinka.

Najpoznatija uloga cinka je u pravilnom funkcioniranju imunološkog sistema.

Brojna istraživanja pokazuju da upravo cink može smanjiti težinu i trajanje simptoma prehlade.

Cink sprječava vezivanje i širenje virusa u sluznici nosa i usta i tako suzbija upalu.

Osim za jačanje imuniteta, cink se često upotrebljava i u terapiji dijareje, a koristan je i za brže zarastanje rana.

Doprinosi očuvanju zdravlja prostate, a uspješno se primjenjuje kod osoba koje imaju akne, ADHD, virus herpes, kao i kod nekih vrsta anemija.

Kada je u pitanju konzumacija, prednost se daje cinku u obliku tableta za žvakanje jer se smatra da se tako cink duže zadržava u ustima, ima duži kontakt s virusima i bolje djelovanje.

Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: