U Nevesinju obilježen Dan boraca (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Nevesinju obilježen Dan boraca (FOTO)

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:14.02.2019.

Svetom liturgijom, pomenom poginulim borcima i polaganjem cvijeća na spomen obilježja danas je u Nevesinju obilježen 14. februar – Dan Boračke organizacije Republike Srpske i Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata. Ovaj datum se obilježava kao godišnjica Prvog srpskog ustanka i Dan oslobođenja Nevesinja od fašizma.

Nakon svete liturgije u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg kod Spomen obilježja na Gvozdu delegacije Opštinske boračke organizacije, opština Nevesinje i Istočni Mostar i Organizacije strješina Republike Srpske položile su cvijeće. U Spomen sobi su upaljene svijeće, a održan je i pomen za poginule borce.

Delegacije su cvijeće položile i kod Spomenika slobode na centralnom gradskom trgu.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Siniša Šipovac rekao je da su Nevesinjci kroz više oslobodilačkih ratova pokazivali stalnu težnju za slobodom i da su pri tome podnijeli veliku žrtvu. On je najavio da je ove godine planirano osvještanje Spomenika poginulim borcima u MZ Zovi Do i dovršetak izgradnje spomen obilježja na Udrežnju.

Šipovac je poručio svima koji omalovažavaju postojanje Republike Srpske da će demobilisani borci danas u miru čuvati Srpsku još jače i bolje nego u ratu, naglašavajući da je to njihova ustavna obaveza.

Braneći Nevesinje u proteklom ratu poginula su 683 srpska borca, a tokom Drugog svjetskog rata živote je izgubilo oko 1.600 lica iz tadašnjeg nevesinjskog sreza. U dobrovoljačkom pokretu u oslobodilačkim ratovima srbije i Crne Gore (1912 – 1918) učestvovalo je preko 600 Nevesinjaca.

Nažalost, 14. februar je u istoriji ostao upisan i kao dan stradanja 14 nedužnih nevesinjskih djevojaka koje su 1945. godine ubili pripadnici Desete hercegovačke brigade pokazujući neshvatljivu mržnju. Ovaj događaj je bacio sjenku na slavlje zbog oslobođenja od fašizma.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: