"Zlatne niti Srbije" u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

"Zlatne niti Srbije" u Trebinju

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:21.08.2015.

Trebinjci su sinoć uživali u svojevrsnom spoju savremenog i tradicionalnog odijevanja. U bašti hotela „Platani“ prikazana je modna revija „Zlatne niti Srbije“ koju čine modne  kreacije inspirisane tradicionalnom nošnjom.

Iako  su vjekovima bili sastavni dio odjevanja žena i muškaraca u Srbiji prsluci, nabrane suknje i čakšire polako su potisnuti trendovima koj su dolazili uglavnom sa zapada. Međutim, ove zaboravljene odjevne kombinacije ukrašene srpskim folklornim motivima opet mogu biti nosive i  naći se u ormarima. Potvrdile su to sinoć Milanka Berberović i Ružica Ristić koje su predstavile kolekciju unikatnih odjevnih predmeta za žene i muškarce. Inspiracija im je bila narodna nošnja iz različitih regiona Srbije.
„Mi smo elemente narodne nošnje pretočili u savremene odjevne predmete. Poigrale smo se bojama i aplikacijama koje su ručno rađene od kože i perlica. Kolekcija je naš umjetnički doživljaj narodne nošnje“, kaže Milanka Berberović, autorka kolekcije.
Milanka je dugogodšnji profesor na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu , gdje je predavala scenski kostim. Na pocetku karijere se bavila savremenim odijevanjem a ova revija je ponovno vraćanje u taj svijet. Prije nekoliko godina,  ona je sa dvije mlađe koleginice, bivšom studentkinjom RuŽicom Ristić i Goricom Ristić dizajnerkom iz Pančeva krenula u ovu priču. Sve je počelo od sitnih modnih detalja a završilo se revijom.
„Revija je prodajnog karaktera, sastoji se od prsluka, pantalona  i zubina a tu su i modni detalji“, objašava Ružica Ristić.
Autorke su pred sebe stavile ozbiljan izazov - zanemarenu narodnu nošnju uspješno povezati sa savremenim odijevanjem.
Sve ono što su nekada nosili srpski domaćini, njihove žene, ali i mladići i devojke osvježeno  savremenim krojem odlično je sinoć pristajalo djevojkama iz GKUD „Alat Svislajon“. Zanimljive odjevne kombinacije upotpunjene su tradicionalnim čarapama, pojasevima, ali i nakitom.
Reviju su omogućili kabinet gradonačelnika Trebinja i hotel „Platani“, a organizator je Vladimir Parežanin sa Arhitektornskog fakulteta u Beogradu.


Marija Manojlović


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: