Kosovsko-metohijsko veče u Podgorici: Predstavljene knjige episkopa Atanasija Jevtića | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Kosovsko-metohijsko veče u Podgorici: Predstavljene knjige episkopa Atanasija Jevtića

Izvor: srna | Datum:23.02.2019.

U kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sinoć je održano Kosovsko-metohijsko veče na kojem su predstavljene knjige "Memorandum Srpske pravoslavne crkve /SPC/ o Kosovu i Metohiji" i "Pisma i apeli za srpsko Kosovo i Metohiju" umirovljenog episkopa Atanasija.

Knjige je predstavio protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koji je podsjetio da je Sveti arhijerejski sabor 2003. godine usvojio Memorandum SPC o Kosovu i Metohiji, koji je od tada zvanični dokument SPC.

"Memorandum o Kosovu i Metohiji jedan je od najboljih, a svakako i najsažetiji dokument o kosovsko-metohijskoj rani i problemu", rekao je Džomić.

On je naveo da Memorandum, sav satkan od činjenica i istine, lako provjerljivih, ali i potresnih podataka i da služi srpskom, ali i inostranom čitaocu da se lakše upozna ne samo sa stavovima i prijedlozima SPC o Kosmetu, nego i sa njegovom istorijom i problemima.

Govoreći o knjizi "Pisma i apeli za srpsko Kosovo i Metohiju", Džomić kaže da je ovo programska knjiga za očuvanje Srbije na Kosmetu, ali i Srba.

"U ovoj knjizi se nalaze odgovori i na pitanja šta treba i šta nikako ne treba raditi na Kosovu i Metohiji", rekao je Džomić.

Njegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije rekao je da Kosovo i Metohija ispunjuje cijelo biće, srce i dušu srpskog naroda.

On je naglasio da je posebno važno da srpski narod ostane na Kosovu i Metohiji i da treba pomagati Srbima na Kosmetu.

Vladika Atanasije je ukazao na, kako je rekao, nedomaćinsko ponašanje vlasti u Srbiji i licemjerstvo Evrope koja sada ćuti nad svim što se dešava pravoslavnim hrišćanima u srcu Evrope.

"Sada na Kosmetu imamo oko 1.300 crkava i manastira, a najveće i najvažnije su u Metohiji. Iako je vlast izbrisala Metohiju, ona se ne može izbrisati jer je duboko ukorijenjena u naše biće zajedno sa Kosovom i zato uvijek treba govoriti Kosovo i Metohija", rekao je vladika Atanasije.

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da nema sramnijeg čina za Crnu Goru od priznanja takozvanog nezavisnog Kosova.

Prisutnima se obratio i arhimandrit Sava, iguman manastira Visoki Dečani, koji je svjedočio o stanju na Kosovu i Metohiji i govorio o zabrinutosti srpskog naroda koji je, pored svih stradanja, hrabar i odlučan da ostane na svojim vjekovnim ognjištima.

"Suočavamo se sa nastavkom ranije, posebno za vrijeme komunizma, započetog procesa da se sami odreknemo Kosova i Metohije i da narod i Crkva prihvate to kao najbolje rešenje", rekao je iguman Sava.

On je istakao da Kosovo i Metohija nije pitanje politike i teritorije.

"Za nas je Kosovo i Metohija riznica hrišćanskog identiteta. Bez njega možemo lako da prestanemo da budemo narod Božiji, jer se na njemu nalaze svetinje koje stalno pokazuju i opominju nas ko smo bili, šta jesmo i šta treba da budemo", poručio je arhimandrit Sava.

On je dodao da su kosmetske svetinje i svetitelji obilježili Kosovo i Metohiju kao svešteni prostor koji je "srpski DNK".

Otac Sava ja dodao da Crkva o Kosovu i Metohiji govori vijekovima, svojim djelima i molitvama, a u novije vrijeme je vrlo jasno iznijela i svoj stav kroz Memorandum o Kosovu i Metohiji i saopštenja Svetog arhijerejskog sabora SPC, koji su jasno i nedvosmisleno rekli šta ne bi smjelo da desi.

"Ako treba vekovima da čekamo slobodu borićemo se za bolji život. Treba razgovarati, raditi na unapređenju našega života, ali nikada na ovaj način kada se govori o konačnom rešenju koji će neki dogovoriti na tajnim sastancima i onda obavestiti narod i Crkvu", rekao je on.

Arhimandrit Sava je upozorio da će Srbi ponijeti veliko prokletstvo, i kao narod i pojedinačno, ukoliko budu ćutali i pozvao na molitvu Bogu da spriječi one koji odlučuju o Kosovu i Metohiji da učine zlo.

Sinoćnjoj promociji prisustvovali su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi mileševski Atanasije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije i arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, brojno sveštenstvo i monaštvo, kao i vjerni narod.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: