Ljubinje: Obnovljena spomen-kapela Pandurica | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ljubinje: Obnovljena spomen-kapela Pandurica

Izvor: rtrs | Datum:04.03.2019.

Nakon što su, prije godinu, vandali oskrnavili spomen-kapele na jamama Ržani Do i Pandurica, na putu Ljubinje - Trebinje, potomci stradalih obnovili su jednu od njih.

Lopovi su ukrali krovni bakarni lim, sa obilježjaa, podignutih u znak sjećanja na srpske žrtve, koje su ustaše svirepo mučile i bacile u jame, u junu 1941. godine.

U jami Pandurici stradalo je 36 Ljubinjaca, a u jami Jagodnjači na Ržanom Dolu, više od dvije stotine uglednih Srba Popovog polja i okoline. Potomci stradalih učitelja Nikole Perušine i sveštenika Božidara Šarenca, za informaciju o vandalizmu saznali su iz programa RTRS, i odlučili su da finansiraju obnovu kapele na Pandurici. 

- Nisam uvjeren da li je to čin vandalizma, koji je rezultat nacionalizma, ili je ekonomski vandalizam, ali me pogađa da se ljudima, koji su na taj način dali živote, još uvijek dešavaju ovakve stvari - rekao je unuk stradalog učitelja Nikole Perušine Zoran Perušina.

Stratišta su dio lokalnog i šireg nacionalnog identiteta. Međutim, nemaju definisan status istorijskog spomen područja. 

- Želimo da to sredimo, jer, to je ipak jedan istorijski spomenik. Imamo tu problem, i prolaznici i Ljubinjci odlažu smeće - izjavio je načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić.

Perušina je dodao da ga je sve to lično pogodilo.

- Kada sam jedne godine, sa sinom, zastao, i vidio da je Pandurica okovana smećem - kaže on.

Sa lokalnog nivoa, volja za uređenje postoji, ali ne i novac za veće radove.

- Jednostavno, potrebno je, neko šire razmatranje,.kKko zaštititi ovaj lokalitet, da ne idemo u neku nekrofiliju, da ostane mjesto gdje ćemo na pravi način obilježavati jednu tragediju - poručio je publicista Rade Likić.

Na završetak čekaju i grobovi ekshumiranih žrtava iz Pandurice, u Ljubinjskom groblju. Krov na spomen kapeli jame Jagodnjača, na Ržanom Dolu, još nije obnovljen. Osim krovnog lima, prilikom krađe, dijelom je oštećena i kapela.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: