Foča zaokružuje vodosnabdijevanje za narednih 50 do 100 godina | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča zaokružuje vodosnabdijevanje za narednih 50 do 100 godina

Izvor: Srna | Datum:06.03.2019.

Foča će za nešto više od godinu dana dobiti dvadesetak kilometara novog sekundarnog vodovoda, koji će sa pratećim priključcima stići do 4.000 kuća i poslovnih prostora.

Biće sanirano i izvorište Krupica u Mjesnoj zajednici Miljevina.

Prognoze su da se ovim ulaganjem zaokružuje normalizacija vodosnabdijevanja za narednih 50 do 100 godina.

Česti kvarovi na vodovodu, nestašice i zamućivanje pitke vode, godinama su Fočacima pravili problem i zahtijevali dodatna ulaganja.

Ulaganja su najčešće vrijedila po narodnoj "drži vodu, dok majstori odu". Cijevi uskih profila uglavnom su stare i više od pola vijeka. Zbog svega, rizične su i po zdravlje.

- Tu ima različtih vrsta cijevi, od čeličnih azbestno - cementnih i drugih... Sada ćemo to zamijeniti boljim cijevima - kaže Miomir Bojat, direktor Preduzeća vodovod i kanalizacija "Izvor", Foča.

Modernizacija sekundarne vodovodne mreže druga je faza projekta koju opština Foča provodi uz podršku Vlade Republike Srpske i kreditiranje Evropske investicione banke.

Posla u vrijednosti od 2 miliona i 800 hiljada maraka biće - od postavljanja cjevovoda i priključaka, do uređenja. Izvođaču radova ostavljen je rok od 42 dana da počne sa poslom.

- Rok za završetak je 14 mjeseci. Nadamo se da će sve biti kako treba i da to završimo i u zadatom roku - istakao je Zoran Vučinović, predstavnik izvođača radova.

Nakon ove, u planu je i provođenje treće faza projekta u vrijednosti od 10 miliona maraka.

Radisav Mašić, načelnik opštine Foča, navodi da ona podrazumijeva nastavak ovih radova, sanaciju i ugradnju kolektora otpadnih voda i na kraju prečistača svih otpadnih voda.

U prvoj fazi izgrađen je primarni vodovod od 12 kilometara od izvorišta Lučka vrela do Foče sa pratećim objektima, u vrijednosti od skoro pet miliona maraka.

Foča je jedna od 23 opštine u kojima Vlada Srpske od kreditnog zaduženja kod Investiociono- razvojne banke ulaže u rekonstrukciju i izgradnju vodovoda i kanalizacije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: