Izložbom u Muzeju Hercegovine počinje kandidatura 'Nevesinjske olimpijade' za Unesko | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Izložbom u Muzeju Hercegovine počinje kandidatura 'Nevesinjske olimpijade' za Unesko

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:08.03.2019.

Izložbom fotografija „Nevesinjska olimpijada“ i promocijom dokumentarnog filma o istorijatu narodnih saborovanja na Bratačkom lugu u Muzeju Hercegovine u Trebinju 12. marta biće ozvaničena kandidatura Nevesinjske olimpijade za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Nevesinjska olimpijada je najveći narodni sabor tradicije i viteštva u Hercegovini. Konjske trke, neobične sportske discipline, viteška nadmetanja profesionalaca i amatera i narodni običaji dio su raznovrsnog programa koji svake dočeka hiljade posjetilaca koji samo za ovu priliku navrate u slobodarsku hercegovačku varošicu. Viteški duh, čast i dostojanstvo Nevesinjci su duboko urezali u svoju tradicionalnu svetkovinu. Bogato kulturno nasljeđe i stare sportove uspješno čuvaju od zaborava, istovremeno dajući ovoj manifestaciji moderne tonove i savremene vidike.

Izložbu „Nevesinjska olimpijada“ čine panoi na kojima je predstavljen istorijat manifestacije pripremljen na osnovu arhivske građe, novinskih tekstova i starih fotografija. Biće prikazani i trofeji, medalje i nagrade koji su uručivani najuspješnijim olimpijcima, kao i Plaketa „Zlatna turistička ruža“ dodijeljena Nevesinjskoj olimpijadi za najbolju turističku manifestciju u BiH za 2009. godinu.

Izložbu koja će biti otvorena u 19 časova pripremila je viši kustos etnolog Božana Đuzelović.

Do kraja marta kandidaturu Nevesinjske olimpijade kao narodne prakse sa područja Hercegovine sa pratećom dokumentacijom i promotivnim video zapisom trebalo bi dostaviti Državnoj komisiji za saradnju BiH sa Uneskom. Nevesinjska olimpijada je ranije uvršena na Preliminarnu listu nematerijalne kulturne baštine BiH.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: