Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH: Trebinjsko selo Mesari treba da bude zaštićeno | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH: Trebinjsko selo Mesari treba da bude zaštićeno

Izvor: nezavisne novine | Datum:09.03.2019.

Predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BIH posjetili su selo Mesari kod Trebinja. Selo predstavlja vrijednu arheološku riznicu gdje su pored vrlo vrijednih objekata vernakularne arhitekture, evidentirani slojevi iz različitih istorijskih perioda.


Na lokalitetu je ubicirano nekoliko crkvica, groblje, zidine utvrde u narodu prozvane Gradom, vrijedni stambeni objekti obnavljani i nadograđivani kroz istoriju, staro pokućstvo i alati za rad u polju. Ovo selo svakako zavređuje da bude valorizovano, zaštićeno i sačuvano za naredne generacije.


Komisija je u sklopu redovnih aktivnosti oko pripreme odluke o proglašenju Istorijskog gradskog područja Trebinja u prostorijama Gradske uprave održala javnu prezentaciju odluke. Radni materijal je dostupan javnosti i Komisija očekuje da će primjedbe biti dostavljene u naredne tri sedmice.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: