Ljubinje: Dar za crkvu, nacionalni spomenik BiH | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ljubinje: Dar za crkvu, nacionalni spomenik BiH

Izvor: nezavisne novine | Datum:11.03.2019.

Stara crkva u Ljubinju, posvećena Rođenju Presvete Bogorodice, koja od prije rata ima status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, a prema najnovijim istraživanjima datira iz četvrtog vijeka, proteklog je vikenda dobila i ikonostas, dar Željka Đoga, koji živi i radi u Kanadi, a porijeklom je iz Ljubinja.

Ikonostas, koji je nekoliko mjeseci izrađivao trebinjski majstor za ikonostase, klesar Dalibor Rosandić, postavljen je u subotu, zajedno sa mozaicima koje je darovao Đorđe Mijajlović, hercegovački zet, a izradio ih je njegov brat Aleksandar Mijajlović.

Đogo, čiji su baba i djed sahranjeni odmah pored crkve, javio mi se sa željom da daruje crkvu, pa smo se dogovorili da to bude ikonostas, koji je izradio trebinjski klesar Rosandić, inače poznat u Hercegovini upravo po izradi ikonostasa na crkvama, tako da je i ovaj ljubinjski uradio izuzetno dobro i izuzetno se dobro uklopio u ambijent stare crkve“, kaže ljubinjski paroh Saša Kojović.

Sam klesar Dalibor Rosandić je objasnio da je, poput ranijih ikonsostasa, i ovaj radio u svojoj radionici u Trebinju, pažljivo izrađujući sve ukrase i ornamentiku.

Ikonostas sam uradio od nevesinjskog kamena koji je, što se tiče kvaliteta, više nego odličan, ali za obradu – nisam radio u tvrđem kamenu“, kaže Rosandić.

Ikonostas je samo nastavak neumornog djelovanja paroha Kojovića, koji je prije pet godina inicirao i radove na rekonstrukciji crkve, a koji su se kasnije nastavili arheološkim istraživanjima koja su, ispod kamenog zdanja ovoga objekat iz 1867. godine, otkrila ostatke ranijih objekata, od kojih najstariji datira iz četvrtog vijeka.

Otac Saša je nedavno obnovio i staru ljubinjsku parohijsku biblioteku, pronašavši nekoliko starih, vrlo vrijednih, srednjevjekovnih crkvenih knjiga i planira je otvoriti u Parohijskom domu, pored ove crkve, zajedno sa jednim manjim muzejskim dijelom, kako bi ovaj kompleks imao potpuno zaokružnu cjelinu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: