Humanitarnom priredbom Gacko ispratilo djecu sa Kosova | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Humanitarnom priredbom Gacko ispratilo djecu sa Kosova

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:29.08.2015.

Gacko je ove sedmice ugostilo četrdesetak mališana iz mesta Šilovo, opština Gnjilane sa Kosova i Metohije. Kao pravi domaćini Gačani su se potrudili da im boravak u Hercegovini ispune različitim aktivnostima.


Juče su organizovali humanitarnu akciju Gacko za Šilovu kako bi prikupili novac i tako pomogli onim najugroženijim porodicama koje žive u ovoj enklavi.

“Cilj akcije je da skupimo sredstva i pokažemo koliko je Gacko humano. Pomoć će biti upućena onima kojima je najpotrebnija, iako je teško o tome govoriti, jer je većina porodica u stanju socijalne potrebe” , kaže Anđelka Boljanović, član Organizacionog odbora za doček djece sa Kosova. Pomoć se uz podršku volontera prikupljala na dvije lokacije, Trgu Save Vladislavića i prostorijama Rudnika i Termoelektrane Gacko.

Oni koji nijesu tokom dana stigli da se priključe akciji imali su priliku to učiniti sinoć u Kulturno-sportskom centru gdje su se Gačani od svojih gostiju oprostili humanitarnom priredbom. Publici su se pesmom i igrom predstavili domaćini ali i gosti iz Šilova. Nakon zvuka harmonike , frule i gusala Goran Mihailović, vođa puta se zahvalio svima koji su djeci iz Šilova omogućili prijatan boravak u Gacku

Opština Gacko je nastavnicima poklonila knjige “Istorija Srba”, SPKD Prosvjeta Gacko dva kompleta - Zbornik radova sa Ćorovićevih susreta istoričara i komplet Časopisa za književnost, kulturu i umjetnost "Nova Zora". Sindikat Rudnika i Termoelektrane Gacko je obezbijedio školske torbe i pribor za 28 prvačića a Opština Gacko za svu djecu.

Ni gosti nijesu došli praznih ruku. Osnovnoj školi “Sveti Sava” i Opštini Gacko uručili su poklone, slike sa motivima kraja odakle dolaze.

Gačani su se potrudili da boravak mališana u Hercegovini bude prijatan. Posjetili su Andrićgrad i Trebinje, obišli nacionalni park Sutjeska, bili na Volujaku. Što je najvažnije , kako kaže Anđelka Boljanović možda i po prvi put osjetili slobodu kretanja i druženja.

“Osjeća se u njihovom ponašanju da su napokon dočekali slobodu. Djeca iz Gacka su ih fino primila a njihove porodice učinile napor da se osjećaju kao svoji sa svojima."

Ovo je drugi put Gacko otvara vrata svojih domova djeci sa Kosova i Metohije. Zamjenik načelnika Opštine Gacko Radojica Antunović kaže da nije bilo teško organizovati ovu posjetu, jer su to željeli.

“Zahvaljujem se djeci i njihovim roditeljima ali i svima koji su pomogli da ova djeca sedam dana žive onako kako ne mogu u svojim domovima” , kaže Antunović .

Nakon jednosedmičnog boravka kod porodica svojih vršnjaka iz OŠ” Sveti Sava” Gacko djeca iz Šilova su jutros napustila ovu hercegovačku opštinu. Da boravak mališana prođe u najboljem redu pobrinule su se porodice kod kojih su boravili ali i organizatori: opština Gacko, Turistička organizacija, Sindikalna organizacija Rudnika i termoelektrane, Planinarsko društvo "Volujak", Osnovna škola "Sveti Sava", Kulturno - sportski centar, Dom zdravlja, kulturno-umjetnička društva ali i mnogobrojni Gačani.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: