Međunarodni dan nestalih: U Hercegovini još se traga za 85 lica | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Međunarodni dan nestalih: U Hercegovini još se traga za 85 lica

Izvor: Radio Trebinje | Datum:30.08.2015.

nestali

Na području Hercegovine još se traga za 85 nestalih lica u proteklom ratu, ovo je za Radio Trebinje rekla Aljonka Dželetović, predsjednica nevesinjske organizacije porodica zarobljenih i pogunulih boraca i nestalih civila, povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih.

Prema njenim riječima, u spomen kosturnici u Nevesinju, jednoj od tri u RS, pohranjeni su posmrtni ostaci 52 neidentifikovane osobe.

Ona navodi da je rad suda i tužilaštva BiH po ovom pitanju jako usporen i podsjeća da je od 85 porodica iz Hercegovine uzet nalaz za DNK analizu, a da se godišnje dobiju jedan do dva rezultata ovih nalaza.

„Sve je manje informacija za porodice nestalih. Tužilaštvo i Sud BiH troše previše novca za traženje nestalih, a rezultati rada su jako slabi“, ocjenila je Dželetovićeva.

Republika Srpska i dalje potražuje 1676 boraca i civila, a u tri spomen kosturnice u Srpskoj nalazi se 657 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: