Svjetlost ćirilice u Berkovićima | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Svjetlost ćirilice u Berkovićima

Izvor: Opština Berkovići | Foto: Opština Berkovići | Datum:31.08.2015.

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ OO Berkovići i JU „Narodna biblioteka Berkovići“, u prostorijama Narodne biblioteke u subotu je upriličeno kultrno veče ćirilice i ćirilične kaligrafije.


Izložbu kaligrafskih radova pod nazivom „SVJETLOST ĆIRILICE“ otvorila je kaligraf i filolog Tatjana Janković, dok je predavanje na temu „Ćirilica se voli srcem, jer ćirilica je duša srpskog naroda“ održala književnica i publicista Janja Todorović, a ostatak večeri upriličen je DVD prezentacijom o istoriji srpske ćirilice, od njenog postanka pa do danas. Prezentaciju je pripremio Dušan Todorović, publicista i tehnički urednik časopisa „Svetosavac“, pri hramu Svetog Save u Beogradu.

Književnik i publicista Janja Tododrović istakla je da živimo u vremu u kojem smo, nažalost, zapostavili ćirilicu kao pismo srpskog jezika i naroda koje sa sobom nosi veliko kulturoliško nasljeđe, istaknuvši da je ćirilica za nas Sveto Pismo.


„ Ćirilica je za srpski narod sveto pismo jer su nam ga na ovaj savremeni način, preobraženo podarili sveti njudi božiji, sveti Ćirilo i Metodije. Ćirilicom su pisali sveti Sava, car Lazar, Sveti Justin, Sveti Vasilije Ostroški, Sveti vladika Nikolaj, Njegoš i mnogi drugi velikani. U svim vremenima svoga postojanja, naše pismo je napadani i nadamao se da će i ovo teško iskušenje i napad na zabranu ćirilice preživjeti, razvijati se  i vaskrsnuti zajedno sa vaskrsenjem naše duše.“

Izložene radove umjetničke kaligrafije ćiriličnog pisma sedam autora, objedinila je lektor i kaligraf Tatjana Janković., jedan od osnivača škole ćirilice „Sveti Jovan Vladimir“ iz Beograda. Tatjana je istakla da su: „ Radovi zasnovani na srpskoj srednjovekovnoj kulturnoj baštini, što je suština našeg divnog pisma koje u sebi nosi taj naboj vekovne lepote. To su tekstovi nad kojima kaligraf zastane i poželi da ih napiše u svojoj umetničkoj formi i viđenju.“

Video prezentaciju koj prikazuje istoriju ćirilice od njenog postanka pa do danas i njenu upotrebu u zemljama gdje žive Srbi, priredio je Dušan Tododrović, dizajner i publicista iz Beograda.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: