Mladi nisu upoznati sa institucijama bezbjednosti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mladi nisu upoznati sa institucijama bezbjednosti

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:31.08.2015.

Mladi nisu u potpunosti upoznati sa institucijama i akterima bezbjednosti u zemlji. Veliki broj ispitanika od 15 do 35 godina ne zna da su Oružane snage BiH, Policija RS i NATO predstavnici bezbjednosnih struktura, rečeno je na današnjem okruglom stolu na temu: „Mladi i percepcija bezbjednosti: percepecija, motivacija, efekti”.

Okrugli sto je istovremeno prezentacija rezultata projekta „Demokratski procesi i bezbjednost u Bosni i Hercegovini“, koji je Centar za međunarodne i bezbjednosne studije sproveo po srednjoškolskoj i studentskoj generaciji u Trebinju, Bihaću i Brčkom.

Na današnjem okruglom stolu takođe se raspravljalo o savremenim prijetnjama bezbjednosti društva, odnosno kako mladi percipiraju savremene
prijetnje pojedincu, političkoj zajednici, institucijama, društvu u cjelini. Predavači su bili prof. Miloš Šolaja iz Centra za međunarodne bezbjednosne studije u Banja Luci i Davor Strika analitičar i saradnik na projektu.

Mladi iz Trebinja danas su od stručnjaka za bezbjednosti čuli i kakvi su odgovori ponuđeni na prijetnje i koje odgovore nude mlade generacije na bezbjednosne prijetnje modernog doba, kao i šta su glavne karakteristike odnosa mladi - društvo u procesu ostvarivanja proširenja i produbljivanja bezbjednosti kao odgovora na moderne prijetnje.

Izvještaj o rezultatima projekta u narednom peridou biće predstavljen u ova tri grada. Učesnici Okrulog stola bili su predstavnici institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i grada Trebinja, predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija i drugih institucija i organizacija.

(TANJA TOMIĆ ŠKERO)


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: