Svjetska štafeta bajkerica stiže u BiH (FOTO/VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Svjetska štafeta bajkerica stiže u BiH (FOTO/VIDEO)

Izvor: See Srpska/Herceg RTV | Datum:30.03.2019.

Svjetska štafeta bajkerica 2019 (Women Riders World Relay 2019) danas stiže u Bosnu i Hercegovinu, gdje će za dane vikenda boraviti u nekoliko gradova.

Kako je saopšteno, štafetu će u popodnevnim časovima na graničnom prelazu Crveni Grm od bajkerica iz Hrvatske preuzeti WRWR BiH tim.

U ruke bh bajkerica biće predata štafeta u koju su se već upisale sve bajkerice koje su je čuvale na putu od Škotske, preko Irske, Velsa, Engleske, Francuske, Španije, Portugala, Andore, Italije, Slovenije i Hrvatske.

Vožnjom kroz BiH, koja će trajati dva dana, bajkerice će posjetiti Stari most u Mostaru, Memorijalni kompleks u Jablanici posvećen Bitki na Neretvi, olimpijske skakaonice na Igmanu, Baščaršiju, Vječnu vatru, bob stazu na Trebeviću, Memorijalni kompleks Tjentište, Bilećko jezero, Stari grad u Trebinju i mnoge druge znamenitosti, kojima će predstaviti BiH globalnoj moto kulturi.

Na kraju dvodnevne vožnje kroz Bosnu i Hercegovinu, štafeta će biti predata bajkericama u Crnoj Gori.

Broj registrovanih učesnica se popeo na gotovo 16.000 i još će rasti imajući u vidu da štafeta putuje tek nešto više od mjesec dana, a treba da obiđe svijet do januara 2020. godine, kada će se vratiti u Veliku Britaniju.

Cilj akcije, koja je prvi globalni ženski moto događaj ove vrste, je osnaživanje bajkerskog sestrinstva u promociji hrabrosti, avanture, jedinstva i strasti prema motorima. Ovim događajem se nastoji podići svijest o brojnosti žena u moto svijetu, koje su često zanemarene u globalnom moto tržištu.

Štafeta je krenula iz Škotske, prošla kroz kroz Irsku, Vels, Englesku, Španiju, Portugal, Andoru, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku. Stiže u Bosnu i Hercegovinu, a nakon toga put se nastavlja kroz Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Srbiju, Mađarsku, Slovačku, Poljsku…

“Pozivamo sve bajkerice iz Bosne i Hercegovine da se jave ukoliko žele da učestvuju u WRWR. Svaka žena koja je učesnik, bila vozač ili saputnik, ima pravo da upiše svoje ime i prezime u štafetu koja će obići svijet. Muškarci su više nego dobrodošli da učestvuju u ovom događaju kao podrška i pratnja, naročito imajući u vidu da je većina bajkerica imala prvu interakciju sa motorima upravo zahvaljujući muškarcima iz svog okruženja”, poručili su organizatori.

Svaka žena koja je učesnik, bila vozač ili saputnik, ima pravo da upiše svoje ime i prezime u štafetu.

Jedna od osnivačica iz Velike Britanije Hayley Bell, rekla je da se ovim događajem moto industriji želi pokazati snaga iza tržišta žena u moto svijetu, preko kojeg se često slijepo prelazi.

Među učesnicama štafete su i svjetski poznate žene u moto svijetu kao što su Mary McGee, Elsperth Beard i Maral Yazarloo-Pattrick.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: