Tivat: Okupljeni vjernici odbranili krstionicu 'Suza Njegoševa' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Tivat: Okupljeni vjernici odbranili krstionicu 'Suza Njegoševa'

Izvor: RTRS | Datum:02.04.2019.

Policija, koja je rano jutros pokušala da opkoli ostrvo na kojem se nalazi krstionica krstionica "Suza Njegoševa" na Prevlaci Svetog arhangela Mihaila kod Tivta čije je rušenje bilo najavljeno za danas, povukla se oko sedam sati zbog velikog broja ljudi, koji su se okupili kako bi odbranili građevinu.


Ranije danas, sveštenik Manastira Miholjska prevlaka, pozvao je policiju da se povuče s ostrva. Na ostvru je, sudeći po fotografijama i video snimcima, prisutan veliki broj ljudi, koji su se okupili da bi spriječili rušenje krstionice na vodi.

Inspekcija crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma za danas je bila najavila rušenja krstionice čije je rješenje o rušenju potpisao urbanistički građevinski inspektor Dragan Zejak.

Veliki broj vjernika sinoć se okupio ispred krstionice, s namjerom da molitvom sačuva svetinju, a svenoćno bdenje služio je Njegovo preosveštenstvo episkop dioklijski Metodije sa sveštenstvom.

Krstionica se nalazi u moru i predstavlja obnavljanje stare izgrađene prije više od 11 vjekova u sjedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene 1220. godine. 

Tu se svakodnevno obavljaju krštenja i sve je više onih koji u ljetnom periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Krstionica je izgrađena skladu sa arhitekturom iz 9. vijeka i posvećena je Svetom Lovćenskom Tajnovidcu - Petru Drugom Petroviću Njegošu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: