Internet postao prostor za savremeni kriminal; Kako ga spriječiti? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Internet postao prostor za savremeni kriminal; Kako ga spriječiti?

Izvor: RTRS | Datum:06.04.2019.

Krađa ličnih podataka i brojeva bankovnih računa samo su neke u nizu prevara putem računara. Internet je postao prostor za savremeni kriminal. Mnogo je prevarenih korisnika, a malo vjerovatno da slučaj bude rasvijetljen. Zašto je to tako i na koji način se zaštititi?
 

Danko Rauš iz Prijedora nije još saznao ko mu je prije dva mjeseca skinuo više od 340 maraka sa bankovnog računa. Šteta bi možda bila i veća da mu na mobilni telefon nisu stigle poruke da se novac troši i to u Velikoj Britaniji.

- Adresa kupca je bila negdje u Velikoj Britaniji i kada se "izgugla", ništa se na toj adresi ne može konkretno pronaći - priča Danko.

Zbog kupovine robe putem računara Danko je ranije ostavio lične podatke na internetu. Nakon što je utvrđeno da je žrtva kibernetičkog kriminala, imao je sreću da mu banka vrati novac. Ovo nije usamljen slučaj internet prevara, koje je teško otkriti. Zakoni su dobri, kaže struka, ali postoje drugi problemi.

- Ono što je nama s ove strane zakona problem je što imamo daleko više ograničenja u radu nego sami kriminalci, tako da je to mnogo veći problem od same legislative - ističe Predrag Puharić sa Fakulteta sigurnosti u Sarajevu.

Nenad Putnik sa Fakulteta bezbjednosti u Beogradu kaže da je najteže utvrditi identitet napadača, odnosno izvršioca kriminalnog djela na internetu. Ističe da je sajber kriminal takav da kriminalac napad može izvršiti i iz neke druge države, pa čak i sa drugog kontinenta.

U eri visokih tehnologija nije lako biti zaštićen od internet kriminala. Ali preventiva postoji.

- Mora se više pažnje posvetiti načinu života, voditi računa kakve mejlove primate, koje web stranice posjećujete, koristiti licencirane softvere i antivirusne programe - naglasio je Jovan Marković iz MUP-a Srpske.

Nisu samo građani na meti internet kriminalaca. Često su to i privatna i javna preduzeća. Željko Zorić iz firme Sektor sekjuriti ističe da oni nude bezbjednosnu politiku jer ugrožavanje sajber prostora, kako kaže, popčinje od bezbjednosne nekulture.

Goran Selak, zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost u NSRS ističe da se ovakve konferencije u budućnosti trebaju češće organizovati i to ne samo od strane privatnog, već i od strane javnog sektora.

Prepreku u otkrivanju kibernetičkog kriminala predstavlja to što se internet adrese, koje su dokazi, vrlo kratko čuvaju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: