M:tel prvi u BiH pustio 4G mrežu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

M:tel prvi u BiH pustio 4G mrežu

Izvor: RTRS | Datum:09.04.2019.

Kompanija M:tel iz Banjaluke prva je u BiH pustila u rad 4G mrežu, čim su u Sarajevu i zvanično dodijeljene dozvole telekom operaterima.
 

 Međutim, predstavnici Vlade Srpske i kompanije M:tel nisu prisustvovali jučerašnjoj ceremoniji dodjele dozvola za 4G mrežu.

Dozvole su uručene sarajevskom BH Telekomu i kompaniji Hrvatske telekomunikacije iz Mostara, dok predstavnici M:tel-a nisu bili na svečanosti, upriličenoj tim povodom.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić iskoristio je svečanost da javno ignoriše stav Vlade Republike Srpske o načinu raspodjele milionskih sredstava koje će telekom operateri da uplaćuju po osnovu tih dozvola.

To je bio razlog zbog čega predstavnici Vlade i ministarstva Srpske nisu bili u Sarajevu.

Svečanost povodom početka informatičke revolucije u mobilnoj telefoniji pretvorila se u fijasko, jer nije bilo predstavnika telekom operatera iz Republike Srpske da primi dozvolu za uvođenje 4G mreže.

Na svečanosti je rečeno da su predstavnici telekoma Srpske bili spriječeni da dođu, te da će im naknadno biti uručena dozvola.

Iz M:tel-a obavještavaju potrošače da su već od danas spremni da im pruže pogodnosti 4G mreže, dok su druga dva telekom operatera to najavila za sutra.

U saopštenju kompanija M:tel naglašava da je sa radošću dočekala zeleno svjetlo nadležnih institucija za puštanje odavno spremne 4G mreže.

- Dobijanjem neophodnih dozvola od RAK i u skladu sa njihovim propisanim uslovima, 4G mrežom M:tel-a naprije će biti pokriveni svi veći gradovi u BiH, a potom i sva ostala mjesta i ruralna područja. M:tel poziva korisnike koji nemaju kartice koje podržavaju 4G mrežu, da u narednom periodu zamijene postojeće SIM kartice novima, kako bi bili spremni za još brži internet i sve ostale prednosti LTE tehnologije. Kompanija M:tel je od 2013. godine u potpunosti spremna za primjenu 4G mreže. Zahvaljujemo nadležnim institucijama koje su konačno omogućile primjenu LTE tehnologije i mobilne mreže četvrte generacije. Sama činjenica da BiH više nije jedina zemlja u Evropi kojoj su nedostajali pravno-formalni uslovi za primjenu 4G mreže, govori o odnosu nadležnih institucija prema potrebama građana ove zemlje - navode iz kompanije M:tel koja je potrebe svojih korisnika uvidjela i još prije šest godina se kadrovski i tehnički spremila za primjenu nove tehnologije. U savremenim zemljama, 4G mreža je tema koja se podrazumijeva. Iskreno se nadamo da nadležnim institucijama neće trebati novih šest godina za odluku o mobilnoj mreži pete generacije - navedeno je u saopštenju.

Resorni ministar Neđo Trninić ponavio je stav Vlade Srpske koja je uskratila saglasnost na odluku SM o uvođenju 4G mreže, dok se ne utvrdi koliko joj tačno sredstava pripada od dozvola, a riječ je o 17,5 miliona KM. To nipošto ne znači da je Srpska protiv uvođenja novih tehnologija, naglašava Trninić.

- Mi smo tražili da se tamo uvrsti stav da se raspodjela sredstava vrši uz uvažavanje saglasnosti vlada Republike Srpske i FBiH. Oni to nisu uvažili i mi smatramo da to nije korektno. RAK i Savjet ministara su mimo stavova Srpske to donijeli i onda neka prave svečanost ako to misle, za mene to nije svečanost - naglasio je Trninić.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom manadatu Denis Zvizdić naveo je da će se ta sredstva raspodijeliti prema odlukama Savjeta ministara.

- Od svake sitnice, administrativne odluke, stvaramo problem, neke blokade. To je bespotrebno, jer je sve jasno regulisano odlukama i nadležnostima - kaže Zvizdić.

I dok u Savjetu ministara u tehničkom mandatu dijele dozvole i tvrde da će 8. maja početi prelazak na 4G mrežu, kompanija M:tel iz Banjaluke već danas je to uradila uvođenjem četvrte generacije mobilne telefonije. Između ostalog, biće sedam do osam puta povećana brzina prijema i slanja svih sadržaja mobilnim telefonom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: