U Luci obilježen Dan formiranja Druge lake brigade | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Luci obilježen Dan formiranja Druge lake brigade

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:14.04.2019.

Pomenom poginulim borcima i polaganjem vijenaca na Spomen obilježje u Luci, danas je obilježen Dan formiranja Druge lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Bivši saborci su evocirali uspomene na ratne dane i sudbonosne bitke u kojima su učestvovali pripadnici ove vojne formacije.

Kod Spomen obilježja u Luci na kojem su ispisana imena 207 poginulih boraca i 109 civila pomen je služio sveštenik Mladen Čalija. On je poručio okupljenim pripadnici brigade i njihovim potomcima da budu dostojni svojih saboraca i predaka koji su podnijeli veliku žrtvu da bi sadašnje generacije živjele slobodno i dostojanstveno.

Vijence su položile delacije opštine Nevesinje, Trećeg pješadijskog RS puka, Boračke organizacije RS, opštinskih boračkih organizacija Nevesinje, Višegrad, Ljubinje i Trebinje, Organizacije porodica poginulih i nestalih, Udruženja starješina Vojske RS i Ravnogorskog pokreta Nevesinje.

Bivši pripadnik brigade i član Udruženja Konjičana RS Drago Glogovac kaže se raduje ovakvim skupovima koji evociraju sjećanja na ratne dane.

̶  Vojnički smo odbranili narod i teritoriju, ali su više sile crtale granice koje su naše domove ostavile van  Republike Srpske  ̶  rekao je Glogovac dodajući da za utjehu ostaje mogućnost da se poklonimo žrtvama kojima možda nismo ni dostojni.

Miroslav Bulajić iz Luke bio je pripadnik Druge lake brigade od dana formiranja. Kaže da ni toliko godina poslije rata uspomene na ovu vojnu formaciju ne blijede.

̶  Bilo je teških i tužnih trenutaka, patnje i razaranja, ali možemo biti ponosni na jedinstvo saboraca iz Nevesinja i Konjica koje je spriječilo veće stradanje  ̶  istakao je Bulajić.

Načelnik opštine Milenko Avdalović naglasio je da je Druga laka brigada imala veliki značaj u odbrani Hercegovine i čitave Republike Srpske.

̶  U znak sjećanja na heroje i stradalnike zajedno sa Konjičanima podigli smo spomenik koji će trajno podsjećati na njihov patriotizam  ̶  naglasio je Avdalović.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Siniša Šipovac poručio je saborcima da su danas svima najpotrebniji sloga, razumijevanje i mudrost kako bi se sačuvala Republika Srpska koju su stvarali heroji.

Druga laka pješadijska brigada tokom rata imala je zonu odgovornosti od oko 70 kilometara, od Živanjskog dola do Ljubine na konjičko-nevesinjskom ratištu.

Izrasla je iz Prvog odreda srpske teritorijalne odbrane koji je formiran od mještana Boraka i okolnih sela i dobrovoljca koji su priskočili u pomoć prognanom srpskom stanovništvu iz Konjica.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: