MARIŠIRALA I SRPSKA GARDA: Održana vojna parada u Pekingu (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

MARIŠIRALA I SRPSKA GARDA: Održana vojna parada u Pekingu (VIDEO)

Izvor: rs.sputniknews.com | Foto: Sputnjik | Datum:03.09.2015.

Foto: Sputnjik

Svečana vojna parada povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom i pobede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana, održana je danas u Pekingu uz prisustvo više od 30 šefova država i vlada.

Paradi su prisustvovali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji boravi u višednevnoj poseti Kini, ruski predsednik Vladimir Putin i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

U svečanom defileu na Tjenanmenu učestvovalo je 12.000 pripadnika kineske vojske, oko 1.000 vojnika iz 17 drugih država, među kojima i gardisti Vojske Srbije, i pripadnici Vojske Ruske Federacije, a Peking je nadletalo 200 borbenih aviona.

Na paradi je prikazano desetak raketa dugog dometa. Posebnu pažnju izazvala je raketa, koju su mediji nazvali „ubica nosača aviona“, DF-21D. To je prva i jedina u svetu protivbrodska balistička raketa.

Po mišljenju eksperata, raketa DF-21D bi mogla kardinalno da promeni tok budućih vojnih akcija.

Zapadni analitičari ocenjuju da je ova parada, prva od dolaska aktuelnog kineskog predsednika Si Đinpinga na vlast 2012. godine, prilika da se svetu prikažu nova dostignuća u proizvodnji oružja, a da se u domaćoj javnosti učvrsti ideja nacionalnog identiteta.

Si: Smanjenje kineske vojske za 300.000 pripadnika

Kineski predsednik je najavio smanjenje pripadnika vojske za 300.000 i poručio da će Kina „uvek ići putem mirnodopskog razvoja“.

Agencije navode da se na taj korak Si Đinping odlučio zbog sve većih troškova i tehnološkog napretka koji smanjuje potrebu za velikim brojem osoblja, ocenjujući da je ovom paradom Kina pokazala svoju vojnu moć bez presedana.

Ipak, i sa tim smanjenjem, Narodna oslobodilačka armija Kine, koja ima 2,3 miliona pripadnika, ostaće najbrojnija vojska u svetu.

„Kineska apsolutna pobeda nad japanskom invazijom obnovila je status Kine kao značajne zemlje u svetu“, poručio je Si.

Kineski predsednik je osmogodišnji sukob nazvao „odlučnom borbom između pravde i zla, između svetla i tame“.

„Nesalomivi kineski narod borio se viteški i konačno izvojevao apsolutnu pobedu nad japanskim agresorima, očuvavši 5.000 godina staru civilizaciju Kine“, kazao je Si.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: