Apel povratnika iz Mostara: Trasa se mora vratiti na brda, inače možemo opet seliti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Apel povratnika iz Mostara: Trasa se mora vratiti na brda, inače možemo opet seliti

Izvor: TOP PORTAL | Datum:22.04.2019.

Mještani južnih mostarskih naselja, među kojima najviše srpskih povratnika, apeluju na sve nivoe vlasti da trasu autoputa izmjeste tamo gdje je oduvijek i bila ucrtana, na brda iznad Mostara, jer će sadašnja koja prolazi kroz najplodniju zemlju Ortiješa, Hodbine i Malog Polja uništiti obradive površine i prirodne ljepote, cijelom Mostaru nanijeti nesagledivu štetu i ponovo ih iseliti sa svojih ognjišta.

Njihova borba traje tri godine, otkako je krajem 2016. godine dionica autoputa ucrtana kroz južna mostarska naselja, a potom odluka o takvoj trasi usvojena u Parlamentu FBiH.

Mještani tvrde da je trasa usvojena mimo zakona, jer je ucrtana preko aerodroma koji je proglašen za perspektivnu vojnu imovinu.

Vujadin Berberović iz mostarskog naselja Ortiješ ističe da su mještani zatražili pomoć na mnogim adresama i ukazali na to da su Federalno ministarstvo prostornog uređenja, kao i oba doma federalnog Parlamenta donijeli odluke mimo zakona.
“Mi smatramo da je to neregularno, jer nisu mogli tu trasu da planiraju niže instance, jer odluka Predsjedništva BiH od 24.11.2016. glasi da je aerodrom Ortiješ perspektivna vojna imovina koja je predata na upravljanje Oružanim snaga BiH. Prema tome Federalno ministarstvo prostornog uređenja i dva federalna Parlamenta nisu mogli donijeti odluku da trasa ide preko aerodroma“, kaže Berberović.

On navodi da 90 odsto trase kroz mostarska naselja ide preko srpske zemlje i da je to poruka Srbima da se ponovo iseljavaju s ovih prostora. “Od juga se trasa spušta u najljepši dio Hodbine, pored rijeke Bunice, prelazi u Malo Polje gdje i Srbi i Bošnjaci žive od poljoprivrede, dalje ide u Kosor, Lakševine i Ortiješ. Po samoj trasi vidi se da je namjerno ucrtana sredinom parcela, gdje sve uništava“, kaže Berberović.

Ističe da je ogromna vrijednost zasađenih voćnjaka i vinograda. “Ovim se zagađuje i uništava cijela južna zona. Ova trasa se s brda spušta u južnu dolinu Mostara da bi u naselju Kočine ušla u tunel i ponovo se dizala u brdske predjele. Ovo je čista zloupotreba i nema govora da ovo neko nije svjesno uradio. I ovo malo Srba što ima u Mostaru, s ovim će se iseliti. U ovom momentu smo nemoćni i mogu s nama raditi šta žele. Ipak nećemo se tako lako predati, borit ćemo se i dalje“, ističe Berberović.

On očekuje da Predsjedništvo BiH neće povući svoju odluku o aerodromu Mostar i da će tako onemogućiti da ova trasa uništi obradive površine i prirodne ljepote na jugu Mostara.
“Očekujemo podršku sva tri člana Predsjedništva. Posebno sam ohrabren nedavnim izjava predsjedavajućeg Milorada Dodika koji je kazao da će učiniti sve da zaštiti prava Srba u Mostaru. Isto tako vjerujem da će uz nas stati i Željko Komšić i Šefik Džaferović. Jedino je razumno da odluka Predsjedništva BiH ostane na snazi i da ova trasa ne prođe kuda je ucrtana“, naglašava Berberović.

On podsjeća da je tadašnji ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko 19. decembra 2016. posjetio je Ministarstvo odbrane BiH i uputio dopis da im se odobri da trasa prelazi preko perspektivne vojne imovine, ali da ni do danas nisu dobili odgovor. Ipak i bez toga su ucrtali novu trasu.

Berberović ističe da je trasa koja je oduvijek bila planirana da ide obroncima Veleža jedino realno rješenje i da bi bi to mnogo značilo i za opštine istočne Hercegovine koje bi izašle iz saobraćajne izolacije.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: