Nevesinje: U susret Vaskrsu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: U susret Vaskrsu

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:27.04.2019.

Zvona na pravoslavnim hramovima u Hercegovini u nedjelju će javiti dolazak velikog praznika – Vaskrsenja Hristova. U ranim jutarnjim časovima uz svim istočno – hercegovačkim opštinama pohrliće hiljade vjernika na vaskršnje liturgije.

Nakon zajedničke molitve i duhovnih obreda, toplinu i radost Vaskrsa prenijeće u svoje domove gdje će nastaviti praznovanje zajedno sa svojim ukućanima, kumovima i prijateljima.

Vaskršnje svetkovine uvijek su u Hercegovini imale posebnu draž, ne samo zbog duhovnog ispunjenja, već zato što se dolazak ovog velikog hrišćanskog praznika poklapa sa buđenjem prirode nakon iscrpljujuće zime koja ponekad zna potrajati i po šest mjeseci. Radost u srcu, praštanje u duši i ljepota u oku dio su vaskršnjih praznika svake godine.

Čestitke sveštenstvu i građanima

Povodom Vaskrsa čestitku sveštenstvu SPC i svim građanima Nevesinja uputio je načelnik opštine Milenko Avdalović sa željom da najveći hrišćanski praznik provedu u miru i blagostanju sa porodicom i prijateljima.

̶ U ime Administrativne službe i svoje lično ime pravoslavnim vjernicima čestitam Vaskrs. Neka nam ovaj veliki praznik vrati vjeru u bolju budućnost i ukaže na važnost njegovanja moralnih vrijednosti, međusobnog uvažavanja i poštovanja – poručio je Avdalović.

Vaskršnji običaji u Hercegovini

U pravoslavnim selima u Hercegovini sačuvano je dosta lijepih narodnih običaja za vaskršnje praznike, a naročito onih u kojima učestvuju djeca. U Velikoj nedjelji pred Vaskrs uglavnom se nije radilo ili su se završavali najnužniji poslovi. Na Veliki petak su se farbala jaja, najčešće u crvenu boju. Često je korištena kora od luka ili orahov list. Na Veliki petak se pričešćivalo kod crkve ili u nekoj kući koju odredi sveštenik. Svaki gost na dan Vaskrsa darivao se farbanim jajima, a naročito djeca. Sa jajima se tucalo i onaj ko polomi jaje uzimao ga je za sebe.

U nekim krajevima se zadržao običaj, da se ukućani ujutro na Vaskrs, umiju vodom u koju je prethodno stavljeno crveno obojeno jaje. U Hercegovini je običaj da punica na Vaskrs nosi svojim udatim kćerkama i zetovima crvena jaja, a kćerka, odnosno nevjesta daruje ih opet svojim nekadašnjim svatovima i kumu najviše. Čobani prvog dana Vaskrsa nisu jaja unosili u tor ili štalu, da im stoka ne bi bolovala. Na Vaskrs se išlo na bogosluženje u crkvu. U portama pravoslavnih hramova mladi su igrali u kolu koje se nije prekidalo do odlaska kući.

Vaskršnja tucijada u Zovom Dolu

Kod Hrama Svih Svetih u Zovom Dolu na dan Vaskrsa u 11 časova biće priređena tradicionalna Vaskršnja tucijada. Organizatori su saopštili da će se u slučaju kiše ova običajna manifestacija održati u školskoj sali.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: