Najstarija Nevesinjka proslavila stoti rođendan | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Najstarija Nevesinjka proslavila stoti rođendan

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:29.04.2019.

Mara Gaćinović iz sela Lukavac juče je proslavila 100. rođendan. Okružena porodicom, komšijama i prijateljima slavljenica je poručila da su u životu najvažniji zdravlje, sreća i pažnja najmilijih.

Baka Mara rođena je 27. aprila 1919. godine i čitav životni vijek vezuje je za zaselak Kljen gdje je odgajala djecu i bavila se poljoprivrednim radovima. Izrodila je sedam sinova koje je učila hrišćanskim vrlinama, strpljenju i optimizmu. Najveću sreću i zadovoljstvo u dubokoj starosti pričinjavaju joj unuci i praunuci.

Borila se da potomke izvede na pravi put, a oni joj se danas odužuju pažnjom i slogom. Mara je na rođendansko slavlje okupila rodbinu iz čitave regije. Srdačni susreti puni emocija najbolje govore kakav ugled i poštovanje u porodici Gaćinović ima ova vedra i razborita starica.

Marin ulazak u novi životni vijek poklopio se sa najvećim hrišćanskim praznikom. Kaže da se za Vaskrs pripremala postom i molitvom, kao što je to i čitavog života činila.

Za dugovječnost zaslužni geni

Smatra da su za njenu dugovječnost zaslužni geni pošto je i njena majka živjela preko 100 godina. Upozorava, ipak, na način ishrane i umjerenost u svemu. Kaže da je isključivo koristila domaće proizvode i da je izbjegavala konzerviranu hranu.

Maru je zdravlje uvijek dobro služilo i ljekaru je rijetko odlazila. Danas zanimaciju nalazi u pletenju, a voli i da čita.

Mara se sjeća atentata na Kralja Aleksandra 1934. godine

Živahna i visprena starica iz Lukavca rado pripovijeda o prošlim vremenima. Kaže da je bilo mnogo obaveza i teških poslova, ali se stizalo i za sijela i sastanke.

Nepogrešivo interpretira događaje iz rane mladosti koji nisu vezani samo za njeno selo nego i čitavu Kraljevinu Jugoslaviju. Sjeća se velikih poplava 1934. godine, atentata na Kralja Aleksandra u Francuskoj i strahota Drugog svjetskog rata.

Iako je „uzela stotu“ Maru i dalje krasi vedar duh. Voli da se našali sa unučićima, ali i da im podijeli neki savjet. Raduje je što njeni potomci žive lagodnije u odnosu na stara vremena.

Najstarija Nevesinjka ponosna je na porodicu Gaćinovića koja je u posljednjih 150 godina iznjedrila dosta poznatih i učenih ljudi.

Rezala se rođendanska torta i slavilo onako kako to baka Mara i zaslužuje. Smijeha i dobrog raspoloženja nije nedostajalo u domu Gaćinovića, pošto je baka Mara, kako i priliči rođendanskom slavlju, goste uveseljavala duhovitim opaskama.

Baka Mara zadovoljna što je Đoković opet na vrhu svjetske liste

Jubilarni rođendan nije mogao proći bez priče o Novaku Đokoviću, pošto je baka Mara veliki navijač srpskog teniskog asa. Nekoliko puta je ustajala po noći da gleda televizijske prenose njegovih mečeva. Raduje je što je opet u svjetskom vrhu.

Zdravko Gaćinović: Želimo da se nadahnjujemo Marinim životnim iskustvima

Marin sin Zdravko dugo nije bio u zavičaju. Lijep povod okupio je njegove bratstvenike pa nije manjkalo dobrog raspoloženja. Zdravko kaže da se još od sveštenika Jakova koji se 1835. godine preselio u nevesinjski kraj u Kljenu nije iskupilo više potomaka porodice Gaćinović.

– Priredili smo ovu svečanost u znak poštovanja prema našoj Mari, da se nadahnjujemo njenom dobrotom i životnim iskustvima− rekao je Zdravko Gaćinović.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: