Nevesinjci u vjeri i ljubavi krenuli na pokloničko pješačenje do Ostroga | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinjci u vjeri i ljubavi krenuli na pokloničko pješačenje do Ostroga

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:09.05.2019.

Grupa od 93 hodočasnika krenula je jutros iz Nevesinja pješice na pokloničko putovanje za manastir Ostrog. Među njima je i pet vjernika iz Višegrada.

Hodočasnici, među kojima je bilo najviše mladih, okupili su se ispred hrama Voznesenja Gospodnjeg i nakon blagoslova sveštenika Mladena Čalije krenuli su na put dug 170 kilometara.

Čestitajući hodočasnicima na odvažnosti, vjeri i ljubavi sveštenik Čalija je poručio da ovo nije put koji vjernike čini velikim i bitnim, nego je to put kojim se čini čast svetitelju i utvrđuje vjera koju je on imao.

Trodnevno putovanje preko Gacka, Golije i Nikšića završava se 11. maja. Odvažni Nevesinjci pokloniće se moštima Svetog Vasilija Ostroškog, a potom će prisustvovati večernjoj liturgiji.

Ovo je osmo grupno pješačenje iz Nevesinja u najznačajniji centar vjerskog hodočašća na pravoslavnim prostorima i do sada je najmasovnije.

Hodočasnike i ove godine predvodi Milan Kandić kome je ovo deveto uzastopno pješačenje iz Nevesinja do Ostroga. Iako im vremenske prilike na početku putovanja  nisu naklonjene Kandić kaže da ne razmišljaju o kiši.

 – Stalno imamo na umu svetitelja i njegov isposnički život i to je glavni motiv našeg putovanja kojim prevazilazimo fizičke napore  ̶  ističe Kandić. Kaže da je još pod utiskom nedavnog boravka u Svetoj Gori.

– Ono što je za pravoslavni svijet Sveta Gora, to je za Hercegovce manstir Ostrog  ̶  naglašava Kandić.

Zoran Radojičić i Jelena Rakita  doputovali su čak iz Kanade da bi sa Nevesinjcima pješke krenuli na poklonjenje svetitelju . Prevalili su preko 6.000 kilometara da bi pohodili, kako kažu,  najveću srpsku svetinju.

Na poklonjenje moštima Svetog Vaslija Ostroškog nedavno  su iz Nevesinja pješačili članovi Planinarsko-ekološkog društva „Zimomor“. Njihov put hodočašća vodio je preko planinskih staza Hercegovine i Crne Gore.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: