'Digitalni građanin' u Narodnoj biblioteci Nevesinje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

'Digitalni građanin' u Narodnoj biblioteci Nevesinje

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:16.05.2019.

Narodna biblioteka Nevesinje će kroz projekat „Digitalni građanin“ modernu edukativnu tehnologiju učiniti dostupnom odraslima i djeci, čime će biti omogućeno uvođenje digitalnih vještina u lokalne zajednice, saopšteno je iz ove javne ustanove.

Ovaj projekat je razvio Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba u saradnji sa partnerom iz BiH - mostarskim INTERA Tehnološkim parkom - Fondacijom za inovacioni i tehnološki razvoj.

Iz Narodne biblioteke Nevesinje ističu da je projekat podržala i multinacionalna kompanija "Gugl" i finansirala ga u iznosu od 250.000 dolara.

Projekat se sprovodi u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

Svim bibliotekama koje su uključene u projekat, IRIM je donirao modernu edukativnu tehnologiju „Mikrobit“, koja će biti korištena na besplatnim radionicama, ali i iznajmljivana u svom originalnom pakovanju i sa uputstvom za korištenje.

„Uz pomoć mikrobitova korisnici će, u zavisnosti od oblasti interesovanja moći da kreiraju animacije, komponuju muziku, prave igrice, pišu, rješavaju matematičke probleme. Može se reći da svako može postati neka vrsta programera, jer to je i sama svrha `Mikrobita`, da nauči djecu i odrasle da programiraju“- ističu u Narodnoj biblioteci Nevesinje.

Digitalne tehnologije će uz pomoć ovog projekta postati dostupnije građanima, korisnici će moći lakše da se nose sa izazovima savremene digitalne ere, te biti u prilici da dobiju dodatnu edukaciju koja im može koristiti u njihovim poslovnim aktivnostima, kao i na tržištu rada.

U Biblioteci su održane radionice sa učenicima Osnovne škole „Risto Proroković“, a do kraja školske godine održaće se još nekoliko radionica, napredenijeg nivoa. U toku ljeta, bibliotekari će održati besplatne radionice za zainteresovane članove Biblioteke.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: