Pomen ustašama uz jake policijske snage | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Pomen ustašama uz jake policijske snage

Izvor: SRNA | Datum:17.05.2019.

Organizatori okupljanja na Blajburgu, kojim se odaje počast stradalim ustašama, strahuju da bi austrijska policija mogla da prekine misu i zabrani skup.  

Austrijska policija ove godine šalje na Blajburg 410 policajaca, među kojima su i pripadnici specijalnih jedinica, kao i redovni policajci iz cijele zemlje.

Biće prisutno i deset vodiča pasa, dvojica stručnjaka za eksploziv, dva helikoptera, kao i 12 pripadnika hrvatske policije.

Na komemoraciju ustašama i domobranima od sada se primjenjuje austrijski Zakon o javnom okupljanju nakon što je katolička dijeceza Gurk-Klagenfurt odbila da izda dozvolu za služenje mise.

Počasni blajburški vod, koji je do sada održavao red tokom okupljanja, procjenjuje da će doći do 15.000 učesnika.

- Austrijanci su pooštrili zakone. Mi smo odgovorni za naš posjed, a javna površina je njihova. Na naš posjed snage reda mogu ući samo kada je povrijeđen zakon - tvrdi predsjednik Blajburškog voda Vice Vukojević za T portal.

Ipak, Vukojević priznaje da policija može prekinuti komemoraciju.

Austrijske vlasti svrstale su ustaški pokret uz terorističke organizacije i strogo zabranile bilo kakva obilježja koja slave ustaše i NDH.

Evropski mediji nazivaju blajburški skup najvećim okupljanjem neofašista nakon Drugog svjetskog rata.

Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: